Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, μία βάση δεδομένων προκειμένου οι επενδυτές να παρακολουθούν on line την εξέλιξη των τιτλοποιημένων δανείων πρόκειται να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που έρχεται να «στηρίξει» και να κάνει περισσότερο ελκυστικό το σχήμα του «Ηρακλή ΙΙ», καθώς οι επενδυτές θα μπορούν να παρακολουθούν real time την συμπεριφορά των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και  την πορεία των ανακτήσεων.

Αύριο Παρασκευή, θα σταλεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει «πράσινο φως» από την Κομισιόν για να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης,  το κείμενο των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας αυτής της πλατφόρμας.

Όπως αναφέρει στο Radar.gr αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, θα περιληφθούν οι κωδικοί όλων των δανείων  που τιτλοποιούνται. Και  θα καταγράφεται η «συμπεριφορά» του κάθε δανείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή: Στην αγορά των «κόκκινων» δανείων χρειάζεται να προσφέρουμε στον επενδυτή πληροφόρηση με μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να κάνουμε πιο ελκυστική τη δευτερογενή αγορά.

Πώς λειτουργεί το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων

Η πλατφόρμα του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, θα παρακολουθεί -στη λογική της λίστας του Τειρεσία– την πορεία και εξέλιξη του κάθε τιτλοποιημένου δανείου. Υποδομές για να στηριχθεί η λειτουργία της πλατφόρμας διαθέτει τόσο ο ΟΔΔΗΧ, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας κρίνεται απαραίτητη, καθώς αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους,  να τεθεί σε εφαρμογή η επέκταση του σχήματος «Ηρακλής» (ο πρώτος κύκλος λήγει στις 10 Απριλίου) για άλλους 18 μήνες.

Μάλιστα SSM και Κομισιόν έχουν δώσει το ok για τον «Ηρακλή ΙΙ», που θα καλύψει νέες τιτλοποιήσεις ύψους 30-32 δισ ευρώ προφέροντας εγγυήσεις 12 δισ ευρώ. Στον δεύτερο κύκλο τη μερίδα του λέοντος στις τιτλοποιήσεις θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ετοιμάζει νέα τιτλοποίηση ύψους 7 δισ ευρώ για το 2021 και ακόμα μία επίσης 7 δισ ευρώ για το 2022. Συνολικά η Τράπεζα Πειραιώς θα συμμετάσχει και στους δύο κύκλους του «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις ύψους 21 δισ ευρώ, μειώνοντας το απόθεμα των καθυστερούμενων δανείων της, ώστε να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό ο δείκτης των NPEs.

Δείτε εδώ όλες τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος

https://radar.gr/article/68939/oles-oi-rythmiseis-gia-to-idiotiko-xreos