Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πάτησαν το κουμπί της παύσης στην αύξηση των επιτοκίων, μετά από μια ιστορική εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αναζωπυρώνονται οι εκτιμήσεις των αγορών για το άνοιγμα του κύκλου της μείωσης των επιτοκίων.
Μόλις χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουλ είπε για πρώτη φορά ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν βάλει στην ατζέντα τους την μείωση των επιτοκίων, οδηγώντας τις αγορές μετοχών και ομολόγων στο πράσινο με τον Dow Jones να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό στις στις 37.090 μονάδες.
Την σκυτάλη της παύσης πήραν σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια. Η BoE για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στέλνοντας ωστόσο το σήμα ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Η ΕΚΤ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με την προέδρο της Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν συζητήθηκαν και δεν αναφέρθηκαν σε αυτή την συνεδρίαση.
Παρόλα αυτά οι αγορές αναμένουν ότι θα υπάρξουν μειώσεις , παρά τις αντίθετες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος στην τελευταία του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμά ότι η ευρωζώνη και η Αγγλία θα διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια ως το 2025, συμπλέοντας με το σημερινό αφήγημα των κεντρικών τραπεζών, ενώ η Federal Reserve θα ξεκινήσει τις μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 4.015 μονάδες βάσης (μ.β.) μέχρι στιγμής σε αυτόν τον κύκλο, με την Ιαπωνία να είναι το περιστέρι που κρατάει στάση αναμονής.
Το Reuters χαρτογράφησε τον κύκλο της νομισματικής πολιτικής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών και τις προσδοκίες των αγορών.
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Με ένα νεύμα περιστεριού η Federal Reserve, που διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια στο 5,25% -5,5% ανέφερε στις προβλέψεις της τη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024.
Ο πρόεδρος, Τζέρομ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι προσπάθειες της Fed όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και ότι οι αξιωματούχοι συζητάνε την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δίνοντας σήμα ότι έχει κλείσει η περίοδος της επιθετικής σύσφιγξης.
Οι προθεσμιακές αγορές προβλέπουν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί κατά περίπου 150 μονάδες βάσης μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο .
Κεντρική Τράπεζα Νέας Ζηλανδίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε το επιτόκιό της σε υψηλό 15ετίας, στο 5,5%, τον Νοέμβριο, αλλά εξέπληξε τις αγορές αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την κορύφωση των επιτοκίων στο 5,69%.
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις, με τη χαλάρωση να αποτιμάται ήδη από τον Μάιο.
Τράπεζα της Αγγλίας
Aμετάβλητο στο 5,25% άφησε το κύριο επιτόκιο της η Τράπεζα της Αγγλίας ( BoE) ενώ έδωσε το στίγμα ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της διατήρησης αμετάβητων των επιτοκίων για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Τα τρία μέλη που διαφώνησαν τάχθηκαν υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.
Οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων μετά από αυτό το σχόλιο, αλλά εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η χαλάρωση θα ξεπεράσει τις 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.
Τράπεζα του Καναδά
Η Τράπεζα του Καναδά άφησε στις 6 Δεκεμβρίου το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέα αύξηση, λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει και ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η ΕΚΤ αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης επιδεινώνονται.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια , ως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%, ακολουθώντας τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Σηματοδότησε το πρόωρο τέλος του τελευταίου εναπομείναντος προγράμματος αγοράς ομολόγων, ολοκληρώνοντας ένα δεκαετές πείραμα απορρόφησης χρέους σε όλη την ευρωζώνη.
Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνέντευξη που ακούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι κανένα από τα μέλη του δ.σ. δεν έθεσε θέμα μείωσης των επιτοκίων.
Οι αγορές εκτιμούν μειώσεις των επιτοκίων κατά περίπου 140 μονάδες βάσης το 2024.
Τράπεζα της Νορβηγίας
Η Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50%, σε μια απόφαση που εξέπληξε τις αγορές, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του για κάποιο χρονικό διάστημα από εδώ και πέρα.
Ενώ ο δομικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 5,8% χαμηλότερος από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 6,1%, η νορβηγική κορώνα διαπραγματεύεται σταθερά χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που δυνητικά υποδαυλίζει τον πληθωρισμό.
Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Δεκέμβριο στο 4,35% και οι αγορές αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων από τα μέσα του 2024.
Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα στο 4,9% τον Οκτώβριο και η οικονομία σημείωσε αναιμική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, καθώς το αυξημένο κόστος των ενυπόθηκων δανείων έπληξε τις καταναλωτικές δαπάνες.
Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας
Οι οικονομολόγοι και οι έμποροι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει πιθανότατα τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, αφού τα διατήρησε στο 4% τον Νοέμβριο.
Το υψηλό κόστος δανεισμού έχει πιέσει τις επιχειρήσεις εμπορικών ακινήτων. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Σουηδίας συρρικνωθεί φέτος.
Ο σουηδικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 10,2% τον Δεκέμβριο του 2022.
Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε τα επιτόκια στο 1,75% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αφού ο πληθωρισμός παρέμεινε εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 0% έως 2% για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν την SNB να διατηρεί τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν και η τιμολόγηση στην αγορά χρήματος δείχνει ότι οι επενδυτές προσβλέπουν σε μειώσεις από τον Μάρτιο.
Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ( BOJ) ολοκληρώνει την Τρίτη τη διήμερη συνεδρίασή της και ο διοικητής της, Καζούο Ουέντα, θα επιδιώξει να αναγνωρίσει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να υποδείξει άμεσο τέλος των αρνητικών επιτοκίων.
Περισσότερο από το 80% των οικονομολόγων αναμένουν ότι η BOJ θα τερματίσει αυτή τη μακροχρόνια πολιτική το επόμενο έτος, με πολλούς να προεξοφλούν μια κίνηση τον Απρίλιο.
Η BOJ άλλαξε τον Οκτώβριο το ανώτατο όριο του 1% στην απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιαπωνίας σε ένα χαλαρό «άνω όριο», επιτρέποντας στο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού να αυξηθεί σταδιακά.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός: Χειμώνας και τσουχτερό κρύο από αύριο – Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία στην Αθήνα
- Σοκαριστικό βίντεο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή από 6 άτομα
- Η «πιο σεξουαλικά ενεργή γυναίκα της Αυστραλίας» περιγράφει τη ζωή της: Πώς αντέδρασε ο πατέρας της όταν έμαθε τη δουλειά της
- Maestro: Το πρώτο… spoiler για τον δεύτερο κύκλο