Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων προσφέρει μια ευκαιρία για να συλλογιστούμε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δήλωσε η βραβευθείσα με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς ο κόσμος παλεύει με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της πανδημίας COVID-19.

Η Αυστραλή πρωταγωνίστρια, πρέσβειρα καλής θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είπε ότι η φετινή επέτειος της 20ης Ιουνίου λαμβάνει χώρα σε μια εποχή «πρόκλησης και στοχασμού».

«Αναγκαστήκαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το πώς μοιάζει η αβεβαιότητα και φυσικά αυτή είναι η κατάσταση που η πλειονότητα των προσφύγων ζει, χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει η Μπλάνσετ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Υπάρχει ένα είδος ευκαιρίας… να σκεφτούμε σχετικά με το πώς αντιμετωπίσαμε την αβεβαιότητα και ίσως να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των μητέρων και πατέρων και γιατρών και δικηγόρων που εκτοπίστηκαν, όχι από δικό τους σφάλμα, και ζουν, συχνά για 18, 19 χρόνια ή περισσότερα, σε μια κατάσταση την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε εδώ και 18 μήνες».

«Δυστυχώς, ακόμα και με την Covid 19, οι συρράξεις συνεχίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η Τζίλιαν Τριγκς, η βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με την Μπλάνσετ.

«Αυτό για το οποίο προσπαθούμε να μιλήσουμε… είναι να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής προκειμένου να παράσχουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμπεριληφθούν στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα παιδιά στο σχολείο, τα μέλη των οικογενειών στην εργασία, αλλά, φυσικά, ιδίως σε αυτήν την εποχή της Covid, να έχουν πρόσβαση στην υγεία και τα εμβόλια», πρόσθεσε η Τριγκς.

Η Μπλάνσετ ταξίδεψε στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Μπανγκλαντές

Στο πλαίσιο του ρόλου της στην UNHCR, η Μπλάνσετ ταξίδεψε στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Μπανγκλαντές και απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια.

«Υπάρχει πολλή βασισμένη στον φόβο ρητορική σχετικά με την αντίληψη για τους ανθρώπους που έχουν βιαίως εκτοπιστεί, είτε εσωτερικά ή εκτός της ίδιας της χώρας τους», επισήμανε.

«Νομίζω ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, διότι μπορούμε πραγματικά να σκεφτούμε πώς μπορούμε συλλογικά να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο ανθρώπινο κόσμο και το να μην αποκλείει κανέναν είναι μια υπεράνθρωπη δύναμη».