Με χαρακτηριστικά της παλιάς σχολής των ηθοποιών του Χόλιγουντ δεν σταματά να μας εκπλήσσει υποκριτικά. Γνωστή για τους ρόλους της στα ‘Elizabeth’, ‘The Aviator’, ‘Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον’, ‘Θλιμμένη Τζάσμιν’ και ‘Carol’. Aς δούμε την υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ.

Γεννήθηκε το 1969 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ξεκίνησε να αφήνει το στίγμα της στο θέατρο μετά την αποφοίτηση της από το Australia’s National Institute of Dramatic Art το 1992. Γρήγορα κερδίζει ρόλους με την Sydney Theater Company στις παραγωγές ‘Top Girls’ και ‘Kafka Dances’. Για τη συμμετοχή της στο τελευταίο, κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης από το Sydney Theatre Critics Circle το 1993. Παράλληλα κερδίζει τους κριτικούς με τις συμμετοχές της στις παραγωγές ‘Hamlet,’ ‘The Tempest’ και ‘The Seagull’.

Χρυσή Σφαίρα για την ‘Elizabeth’

H Μπλάνσετ συμμετείχε σε μια πληθώρα τηλεοπτικών παραγωγών σε Αυστραλία και Η.Π.Α, όμως το κινηματογραφικό της ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε το 1997 με το ‘Paradise Road’. Τη ίδια χρονιά μαγνητίζει τα βλέμματα στο Χόλιγουντ με την εμφάνιση της στην ταινία ‘Oscar and Lucinda’. Το 1998 η Μπλάνσετ κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για την ενσάρκωση της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ στην ομώνυμη ταινία. Για την ίδια ταινία εξασφαλίζει την πρώτη υποψηφιότητα της για Όσκαρ στην ηλικία των 29.

 

Το 1999 ακολούθησε η καταπληκτική της ερμηνεία στην ταινία ‘Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ’ και το 2000 συμμετείχε στο θρίλερ ‘Το χάρισμα’. Την επόμενη χρονιά ακολούθησαν ρόλοι στις ταινίες ‘Οι λωποδύτες’ ‘Τα ναυτιλιακά νέα’ και ‘Σάρλοτ Γκρέι’.

‘Lord of the Rings’ και Όσκαρ

Τον επόμενο χρόνο η Μπλάνσετ συμμετείχε στον πρώτο ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’ που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και σκηνοθετήθηκε του από τον Πίτερ Τζάκσον. Οι τρεις ταινίες που περιλαμβάνονται στην τριλογία είναι Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001), Οι Δυο Πύργοι (2002) και Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003).

Το 2005 φαίνεται να ήταν η χρονιά της καθώς κερδίζει Όσκαρ Β΄Γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Κάθριν Χέπμπορν στο αριστούργημα του Μάρτιν Σκορτσέζε, Aviator. Δυο χρόνια αργότερα επιστρέφει ξανά στο ρόλο της Ελισάβετ με την ταινία ‘Elizabeth: The Golden Age’ (2007) κατά την οποία κερδίζει βραβείο Guild και υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.

Βob Dylan

Ένας ακόμη υποκριτικός σταθμός στην καριέρα της ήταν η ενσάρκωση του θρυλικού μουσικού Μπομπ Ντίλαν στην ταινία με την ‘I’m Not There: Suppositions On A Film Concerning Bob Dylan’. Για ακόμη μια φορά κερδίζει υποψηφιότητες για Guild, Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ. Επίσης, το 2007 το περιοδικό TIMES την περιλαμβάνει στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

To 2008 ακόμη μια επιτυχία ακολουθεί με την συμμετοχή της στην ταινία ‘Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον’ η οποία είναι εμπνευσμένη από μια ιστορία που είχε γραφτεί αρχικά από τον Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το 2012 επιστρέφει στον ρόλο της Galadriel αυτήν την φορά για την νέα σκηνοθετική απόπειρα του Τζάκσον στο ‘Χόμπιτ’. Βασίζεται στο μυθιστόρημα ‘Το Χόμπιτ’ του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και αποτελεί το πρώτο μέρος των συνολικά τριών ταινιών, οι οποίες λειτουργούν ως πρίκουελ της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

Θέατρο και δεύτερο βραβείο Όσκαρ

Το 2014 κερδίζει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της με τον ρόλο της στην ταινία Θλιμμένη Τζάσμιν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν.

Με τον σεναριογράφο άνδρα της έγιναν co-artistic directors στην Sydney Theater Company συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις. Αφού συμμετείχε σε διάφορες παραγωγές το 2014 όπως το ‘Μνημείων Άνδρες’, ενσαρκώνει έναν ακόμη θρυλικό ρόλο στην μεταφορά του παραμυθιού της Σταχτοπούτας σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα. Αργότερα την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ταινία ‘Carol’, η οποία της κερδίζει υποψηφιότητα για πάμπολλες κατηγορίες σε Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ.

Προσωπική ζωή και Ο.Η.Ε

Είναι παντρεμένη με τον με το θεατρικό συγγραφέα Άντριου Άπτον και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά, τρεις βιολογικούς γιους και ένα κοριτσάκι που υιοθέτησαν το 2015. Η Μπλάνσετ εκτός από μια καταπληκτική ηθοποιός και μητέρα, είναι και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες.

Το 2016 συγκέντρωσε διάσημους ηθοποιούς και δημιούργησαν ένα βίντεο απαγγέλοντας ένα ποίημα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τους πρόσφυγες.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.