Το Καζακστάν θέτει «τέλος» στην επ’ αόριστον διαμονή των Ρώσων στη χώρα, καθιερώνοντας τη λεγόμενη θεώρηση διαβατηρίου που θα ισχύει κάθε τρεις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική οδηγία που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση στην Αστάνα θα απαγορεύσει τούτη την πρακτική από την 26η Ιανουαρίου, ζητώντας από τους Ρώσους και τους πολίτες άλλων μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μίας μετά – σοβιετικής ένωσης, να αποχωρούν από τη χώρα για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την επιτρεπόμενη παραμονή των τριών μηνών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρότεινε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι θα προσδώσει στο κράτος μεγαλύτερο έλεγχο, όσον αφορά το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, κυρίως νέοι άνδρες αλλά και μέσης ηλικίας, εγκαταστάθηκαν στο Καζακστάν πέρυσι, καθώς η Μόσχα, η οποία ενεπλάκη στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, άρχισε την πρώτη εκστρατεία στρατολόγησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

H ρωσική γλώσσα ομιλείται ευρέως στο Καζακστάν και αμφότερα τα κράτη μοιράζονται τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα στον κόσμο, καθιστώντας το Καζακστάν δημοφιλή επιλογή μεταξύ των Ρώσων που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση. Η δυνατότητα παραμονής στη χώρα «ντε φάκτο» επ’ αόριστον, φεύγοντας και επιστρέφοντας κάθε 90 ημέρες, αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα.

Ωστόσο, το Καζακστάν αντιμετωπίζει μετά δυσκολίας την εισροή των Ρώσων. Οι τοπικές αρχές υποστήριξαν ότι οι πρωτοφανείς μεγάλες εισροές συνέβαλαν στον πληθωρισμό, ο οποίος πέρυσι «εκτινάχθηκε» στα ύψη, ξεπερνώντας το 20%, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει, επίσης, προκαλέσει ένταση μεταξύ της Μόσχας και της Αστάνας, καθώς η τελευταία έχει αρνηθεί να υποστηρίξει τον πρώην σοβιετικό της κυρίαρχο και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη.

Διαβάστε ακόμη: