Με όλα τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα ξεκινούν από σήμερα οι συναντήσεις των επιτελείων των συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών και παράλληλα οι CEOs των τραπεζών έχουν αύριο Τρίτη το καθιερωμένο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό.
Η συνάντηση με τους υπουργούς αφορά την πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ, αλλά και όλα τα κρίσιμα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με κυρίαρχο τον πτωχευτικό, αλλά και τους πλειστηριασμούς, το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» που έρχεται από τον Μάιο και τις αλλαγές στο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τόσο την πορεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων όσο και των νέων προβληματικών δανείων απόρροια της πανδημίας και των lockdown, που έχουν οδηγήσει εκτός δραστηριότητας πολλούς κλάδους.
Οι Θεσμοί θα εστιάσουν και πάλι στο θέμα του νέου Πτωχευτικού, αφού η «Δεύτερη Ευκαιρία» έχει μετατεθεί για το Μάρτιο σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα και τον Ιούνιο για τα φυσικά.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες εγκαίρως οι 50 ΚΥΑ που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί ο νέος νόμος, όπως και η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται, θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται τα αιτήματα.
Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι παραμένουν «παγωμένοι» μέχρι την 1η Ιουνίου, με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, μέχρι να λήξουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημική κρίση και τα lockdown.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες διατυπώνουν ενστάσεις για το «πάγωμα» και όλων των παρεμφερών πράξεων που σχετίζονται με πλειστηριασμούς που έχουν διεκπεραιωθεί και αφορούν τη μεταβίβαση και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων κλπ, πράξεις που επίσης δεν γίνονται.
Η εξελίξεις στο μέτωπο των προβληματικών δανείων και η επέκταση του προγράμματος τιτλοποιήσεων με την εγγύηση του Δημοσίου είναι βασικό θέμα της ατζέντας των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι προϋπόθεση για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.
Να σημειωθεί ότι άμεσα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την DGComp για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», ώστε να είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ το Μάιο. Μετά τα 32δις ευρώ προβληματικά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και εντάχθηκαν στον «Ηρακλή», στόχος είναι οι τράπεζες να απαλλαγούν από το παλαιό απόθεμα «κόκκινων» δανείων, αλλά και από τα νέα κορωνοδάνεια.
Εκτιμάται ότι οι τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» θα είναι της τάξης των 30-32δις ευρώ, με το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις 11-12 δισεκ ευρώ.
Ακόμα θα συζητηθούν και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για το ΤΧΣ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή αυτή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).