Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων της Καβάλας για το πώς βίωσαν τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους το βράδυ του Σαββάτου.

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…», με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο ΑΠΕ τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

Άυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».
Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

https://www.youtube.com/watch?v=F7xcNdXwqxw&ab_channel=ProtoThema

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.

Οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία, ενώ στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, η κυρίαρχη ενασχόληση είναι η υλοτομία, ενώ έχουν μείνει και κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα φώτα της επικαιρότητας είχαν πέσει στους Αντιφιλίππους και τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν μάνα και κόρη (75 και 37 ετών αντίστοιχα) είχαν βρεθεί δολοφονημένες σε χωράφι, έχοντας πυροβοληθεί από πολύ κοντινή απόσταση με καραμπίνα, σύμφωνα με το πόρισμα της τότε ιατροδικαστικής εξέτασης. Αλλά και το 2005, τον Οκτώβριο, ένα άλλο φονικό, με θύμα έναν 26χρονο και δράστη τον πεθερό του, είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.

Καβάλα: Η πορεία του αεροσκάφους λίγο πριν τη συντριβή – Οκτώ οι νεκροί – Μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών