Ο αμερικανικός γίγαντας κατασκευής τσιπ Nvidia πρόκειται να κυκλοφορήσει μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός τσιπ παιχνιδιών με πιο αργή απόδοση στην Κίνα για να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ.

Μια σελίδα προϊόντος στον ιστότοπο της Nvidia για Κινέζους καταναλωτές δείχνει ότι το νέο Nvidia RTX 4090D — το οποίο λέει ο εκπρόσωπος ότι θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters — έχει 11% λιγότερους πυρήνες «CUDA» (Compute Unified Device Architecture) από τις εκδόσεις του τσιπ που πωλούνται εκτός Κίνας.

Το RTX είναι η σειρά προηγμένων GPU gaming ή μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Nvidia. Η αρχιτεκτονική CUDA της εταιρείας είναι ουσιαστικά ένα ισοδύναμο GPU για πυρήνες CPU, που είναι μονάδες επεξεργασίας.

Η Nvidia δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο όταν επικοινώνησε το CNBC, αλλά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο Reuters ότι το τσιπ έχει «σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται πλήρως με τους ελέγχους εξαγωγών της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Η Nvidia «συνεργάστηκε εκτενώς με την κυβέρνηση των ΗΠΑ» κατά την ανάπτυξη του προϊόντος, είπε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα που εμποδίζουν τις εταιρείες στη χώρα να έχουν πρόσβαση σε μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ από αμερικανικές εταιρείες.

Οι κανόνες εξαγωγής στοχεύουν κυρίως τσιπ που επιτρέπουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι επεξεργαστές που εστιάζουν στο gaming είναι επίσης στη γραμμή βολής, καθώς πολλοί έχουν επίσης πιθανές χρήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το Nvidia RTX 4090 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα απαγορευμένα τσιπ που παράγονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 17ης Οκτωβρίου. Στον ιστότοπό της, η Nvidia λέει ότι το τσιπ RTX 4090D αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την απόδοση.

Διαβάστε ακόμη: