Ο κατώτατος μισθός «κλείδωσε» και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, πριν από μερικές ημέρες, την αύξησή του κατά 2% από 1η Ιανουαρίου 2022, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε πρωινή εκπομπή του MEGA, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τα επιδόματα, κυρίως το επίδομα ανεργίας, επίσχεσης και διακοπής εργασίας. Για παράδειγμα, ένα επίδομα ανεργίας από 399,25 ευρώ φτάνει στα 407 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξησή του

Επηρεάζονται επίσης:

  • το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας (13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας),
  • το ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών (20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας),
  • το ειδικό εποχικό βοήθημα,
  • το ειδικό βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας),
  • το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική ελευθερίας (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) και
  • το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Ασφαλισμένων.

Επίσης, ο κατώτατος μισθός που αυξάνεται από τα 650 στα 663 και όταν κάποιος έχει και ένα επίδομα γάμου, υπάρχει παραπάνω αύξηση και, σύμφωνα με την εργατολόγο Μαρλέν Ασημακοπούλου και ό,τι ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του «Μεγάλου Καναλιού», το τελικό ποσό είναι στα 729 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα επηρεάζονται;

«Μέλημα της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους, εργοδότες και θέσεις εργασίας»

«Η ελληνική οικονομία βίωσε βαθιά ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία ήρθε σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Μέλημα της κυβέρνησης με την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022, αλλά και με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που οδήγησε σε πρόσθετη αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 1,6%, είναι να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, δίνουμε μια συνετή αύξηση που δεν βάζει εμπόδια στην ανοδική τροχιά της οικονομίας και επιπλέον διατηρεί τον κατώτατο μισθό στο μέσο του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Από εκεί και πέρα, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν καλύτερες αμοιβές με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφουν σε επιχειρησιακό, κλαδικό ή εθνικό επίπεδο. Γνωρίζω βεβαίως ότι η αύξηση αυτή δεν λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Ακολουθούμε όμως τον δρόμο της σύνεσης μέχρι να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Και είμαι βέβαιος ότι η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και άνοδο του οικονομικού επιπέδου της χώρας, είναι η μόνη που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμοιβές, πράγμα που θα πιστοποιηθεί στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από το 2022 και μετά», προσέθεσε.