Στη φυλακή οδηγείται 46χρονος από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος καταδικάστηκε για υπόθεση παράνομης μεταφοράς μεταναστών στη Σύμη, που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2025.
Το Α΄ Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 160 ετών, καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 345.500 ευρώ, κρίνοντάς τον ένοχο για τη μεταφορά περίπου 30 ατόμων από τα τουρκικά παράλια προς τη Σύμη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο αλλοδαπός θα εκτίσει 25 χρόνια στη φυλακή.
Η σύλληψη του 46χρονου από το Αζερμπαϊτζάν είχε γίνει, μετά από καταδίωξη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 23 Αυγούστου 2025, οπότε και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ανατολικές ακτές της Σύμης.
Στο σημείο μετέβη και δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, όπου εντόπισαν το ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει τους αλλοδαπούς στην ακτή και έπειτα να προσπαθεί να διαφύγει προς τις έναντι τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη από το πλωτό σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη του 46χρονου αλλοδαπού διακινητή (υπήκοος Αζερμπαϊτζάν), ο οποίος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σύμης και συνελήφθη.
Στη συνέχεια, στελέχη της Λιμενικής Αρχής διενήργησαν έρευνες στη χερσαία περιοχή Φανερωμένης της Σύμης, όπου εντοπίστηκαν τριάντα αλλοδαποί (12 άνδρες, 8 γυναίκες και 10 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης. Κατά δήλωσή τους, οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Αυγούστου 2025 από την περιοχή Μαρμαρίδα Τουρκίας,καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ έκαστος.
Από το Λιμεναρχείο Σύμης, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.
Σε βάρος του 46χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στην ανάκριση, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και κυρίως ότι ήταν εκείνος ο χειριστής του ταχύπλοου με το οποίο έγινε η μεταφορά από το Μαρμαρίς της Τουρκίας στη Σύμη. Αντίθετα, είχε δηλώσει πως είναι και ο ίδιος μεταφερόμενος.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι, με σύμφωνη γνώμη, τον έστειλαν στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενο, όπου και θα επιστρέψει μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.
Διαβάστε ακόμη:
- Πώς ξεφτίζουν τα τζάκια που θεωρούν ότι μπορούν ακόμη να επηρεάζουν καταστάσεις
- Η αγορά των 300 δισ. ευρώ: Το νέο «Ελντοράντο» του Wealth Management στην Ελλάδα
- Χαμηλός ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους, λέει η Κομισιόν για τον χανταϊό
- Πρόστιμα έως 6.000 ευρώ μέσω εφορίας στους ανυπότακτους φαντάρους


