Μετά τη συρροή κρουσμάτων σε κατασκηνώσεις της χώρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι πλέον στις κατασκηνώσεις η είσοδος των μη εμβολιασμένων εργαζομένων θα γίνεται με rapid τεστ ή PCR.

Παράλληλα, τα παιδιά θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self.

Επιπλέον, στις κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, δεν υπάρχει πια η δυνατότητα επισκεπτηρίων, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ή για την παραλαβή κάποιου παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι στους δικαιούχους self test έχουν ενταχθεί από αυτήν την εβδομάδα και τα παιδιά από 5 έως 11 ετών. Η διάθεση self test γίνεται μέσω των φαρμακείων έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, δικαιούχοι των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ του μηνός Ιουλίου είναι πλέον:

Όλα τα άτομα ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).
  • Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα self test που παραλαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μοιράζονται ως εξής:

  •  Ένα για την εβδομάδα από 5.7.2021 έως 11.7.2021,
  • ένα για την εβδομάδα από 12.7.2021 έως 18.7.2021,
  • ένα για την εβδομάδα από 19.7.2021 έως 25.7.2021 και
  • ένα για την εβδομάδα από 26.7.2021 έως 1.8.2021.

Πότε πρέπει να γίνει ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος

Από Δευτέρα 5.7.2021 έως και 1.8.2021, ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζομένου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κ.α., ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες, πριν από την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική του/της σύμβαση τόπο εργασίας.

Εξαιρούνται από τα νέα μέτρα στις κατασκηνώσεις όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του self-test σε χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε περίπτωση μη επίδειξης στα αρμόδια όργανα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια και επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου, που πραγματοποιείται ιδία δαπάνη είτε πρόκειται για self-test είτε για εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR είτε για rapid test.