Ακόμη έξι σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας μετά από την κατάρρευση του κτιρίου μέσα στη νύχτα την 24η Ιουνίου στο Μαϊάμι στη Φλόριντα.

Αυτό σημαίνει ότι ανέβηκε ο προσωρινός απολογισμός της τραγωδίας αυτής σε 60 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι, μια μέρα μετά αφότου τα σωστικά συνεργεία αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην έρευνα για επιζώντες.

Η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα τόνισε ότι 80 άνθρωποι, που ακόμη αγνοούνται, πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο Champlain Towers South όταν μεγάλο τμήμα του κατέρρευσε.

Μόνο ένας βρέθηκε ζωντανός

Από τις έρευνες 24 ώρες το 24ωρο εδώ και δύο εβδομάδες στον σωρό των συντριμμιών αυτής που ήταν μια 12ώροφη πολυκατοικία μπροστά στη θάλασσα στην κοινότητα Σέρφσαϊντ δεν ανασύρθηκε κανένας επιζών, πέρα από έναν έφηβο την ημέρα της καταστροφής.

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης άλλαξαν επίσημα από προσπάθειες εύρεσης εγκλωβισμένων σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών των θυμάτων, σβήνοντας κάθε ελπίδα για εύρεση επιζώντων.

Υπενθυμίζεται πως τα σωστικά συνεργεία αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην έρευνα για επιζώντες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας. «Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνω ότι πήραμε την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να περάσουμε από τη φάση της έρευνας και διάσωσης σε αυτή της περισυλλογής» των πτωμάτων, είπε η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν κάτοικοι του κτιρίου παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεν θεωρείται πλέον πως υπάρχουν επιζώντες

Μέλη σωστικών συνεργείων από το Μεξικό και το Ισραήλ με μεγάλη εμπειρία σε επιχειρήσεις του είδους συμμετείχαν στις έρευνες στο πλευρό των Αμερικανών συναδέλφων τους στα συντρίμμια. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, του λεγόμενου Champlain Towers South, κατέπεσε με τρόπο που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί, αν και το κτίριο είχε φθορές.

Ό,τι απέμενε όρθιο από την πολυκατοικία κατεδαφίστηκε με ελεγχόμενο τρόπο το βράδυ της Κυριακής, καθώς η αστάθειά του ήγειρε κίνδυνο για τη ζωή των μελών των σωστικών συνεργείων. Οι ομάδες μπόρεσαν κατόπιν να συνεχίσουν την έρευνα σε σημεία όπου δεν είχαν μπορέσει να φθάσουν. Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις καθώς η Φλόριντα πληττόταν από την τροπική καταιγίδα Έλσα.

Πριν το ανακοινώσει σε δημοσιογράφους η κ. Λιβάιν Κάβα, ο Ρέι Τζαντάλα, ανώτερος αξιωματικός της πυροσβεστικής της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, είχε ενημερώσει κατ’ ιδίαν τα μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα τερματιζόταν, καθώς οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζήσαντες είναι «μηδενικές».