Σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία, βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορέιο Reuters.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων που παρέχουν ενέργεια και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, όπως το νερό, στα σπίτια και τη βιομηχανία της χώρας, στηρίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στα ύψη ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Ο κλάδος κοινής ωφέλειας βίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της  εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και έχει απευθυνθεί στην κεντρική κυβέρνηση για στήριξη, επιβαρύντας τον ήδη τεράστιο λογαριασμό της χώρας, καθώς οι παρεμβάσεις έχουν ανέλθει σε 29 δισεκατομμύρια, προκειμένου να διασώσει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper.

Ο Ingbert Liebing, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, VKU, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για χρεοκοπίες στον τομέα, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

“Μιλάμε για ένα ποσό μέχρι και διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων”, δήλωσε ο Liebing. “Αν πρόκειται για 20, 30 ή 50 δισεκατομμύρια είναι το δευτερεύον ερώτημα για μένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για δράση”, πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών κρατιδίων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κάποιο πλαίσιο, αφορούν τη “ρευστότητα” για να βοηθηθούν οι αρχές στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα περιφερειακά κρατίδια σχετικά με τις δημοτικές αρχές, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Γερμανία έχει περισσότερες από 900 λεγόμενες εταιρείες Stadtwerke που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου, ενώ πολλές από αυτές παρέχουν επίσης υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η αποκομιδή αποβλήτων και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Διαβάστε ακόμη: