Η Βρετανία κατάργησε το πλαφόν στα bonus των τραπεζικών στελεχών τον περασμένο Οκτώβριο και η απόφαση αυτή άνοιξε τη συζήτηση και στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης για τη χαλάρωση των σχετικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά αυτων των υψηλόβαθμων στελεχών που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ελίζαμπεθ ΜακΚοουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μιλώντας στους Financial Times υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη εξουσία στους διαχειριστές κινδύνου για να διατηρούν υπό έλεγχο τα μπόνους των τραπεζιτών.

Η δήλωση της κ.Ε. ΜακΚοουλ, έρχεται λίγες μέρες μετα  τα οσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να άρει τους κανόνες που περιορίζουν τα μπόνους στο διπλάσιο του μισθού και η πρόεδρος της Santander χαιρέτισε τη σχετική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η ΜακΚοουλ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ήταν «πολύ ευχαριστημένες» με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι κανόνες στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα 109 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες εποπτεύουν περισσότερο από το 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων των χωρών τους, γεγονός που την καθιστά το ισχυρότερο τραπεζικό εποπτικό όργανο στην Ευρώπη.
Το2014, η ΕΕ εισήγαγε κανόνες που περιόριζαν τα μπόνους στο διπλάσιο του βασικού μισθού, με στόχο να αποτρέψει τα ανώτατα στελέχη να αναλαμβάνουν υπερβολικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους που θα μπορούσαν τελικά να βλάψουν τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.

Απελευθερωμένο από τους κανόνες της ΕΕ λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε το ανώτατο όριο των μπόνους τον Οκτώβριο, με τις ρυθμιστικές αρχές να το περιγράφουν ως «περιορισμό της κινητικότητας της εργασίας» και της ευελιξίας των τραπεζών.

Ανταγωνισμός

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank , Κρίστιαν Ζεβιν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πλέον «άνισους όρους ανταγωνισμού» και κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει επίσης τους περιορισμούς. Η Ανα Μποτίν της ισπανικής Santander δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει πολύ νόημα» και ότι θα ήταν «θετικό» αν η Ευρώπη αναλάμβανε παρόμοια δράση.

Ερωτηθείς για το πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει στους διαχειριστές κινδύνου περισσότερη εξουσία για την εποπτεία των αμοιβών, η Ε. ΜακΚοουλ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα χρειάζονταν νέους κανόνες, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενα εργαλεία όπως «η συγκριτική αξιολόγηση, η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και ο συνεχής διάλογος στον κλάδο, με την κατάλληλη εποπτική κλιμάκωση όταν εντοπίζονται βασικές αδυναμίες».

Δεν ανέφερε τι θα περιλαμβάνει η όποια κλιμάκωση, πέραν του ότι η ρυθμιστική αρχή θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εποπτικά εργαλεία». Η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ περιλαμβάνει τον καθορισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων και τη χορήγηση αδειών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις σε άλλες δικαιοδοσίες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την κατάργηση του ανώτατου ορίου μπόνους και τον πιθανό αντίκτυπό του στην ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών και υποκαταστημάτων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Διαβάστε ακόμη: