Περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής LNG πρόκειται να ελέγχει το Κατάρ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οπότε και υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Al-Kaabi παρουσίασε την περασμένη Κυριακή σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας κατά 13% επιπλέον των έργων που είχε ήδη ανακοινώσει, ανεβάζοντας την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σήμερα σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030 – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 7,25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος από τις ποσότητες αυτές θα εξάγεται.
Οι φιλοδοξίες της Ντόχας είναι ακόμα μεγαλύτερες: «Αν υπάρχουν περισσότερα [κοιτάσματα] που είναι διαθέσιμα για παραγωγή, θα παράγουμε περισσότερο», δήλωσε ο Αλ-Καάμπι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να τροποποιήσει τον σχεδιασμό είναι μια ενδεχόμενη πτώση της ζήτησης αερίου.
Μια πλούσια χώρα που θα γίνει πλουσιότερη
Καθώς το Κατάρ αυξάνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, η χώρα που έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εισπράττει ακόμη περισσότερα χρήματα. Οι υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του LNG, αντιπροσώπευαν περίπου το 44% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Κατάρ το 2022, εκτιμά η Moody’s Investors Service. Μόλις όλα τεθούν σε λειτουργία, η πρόσθετη προμήθεια θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
«Είμαστε μια χώρα που είναι εξαγωγέας φυσικού αερίου. Δεν έχουμε άλλα έσοδα στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Al-Kaabi στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ακόμη και από τους σημερινούς ανθρώπους».
Σημειώνεται ότι περίπου 20 χώρες, από την Ινδία έως την Ιταλία, έχουν ήδη συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από την κρατική QatarEnergy, ενώ είναι πιθανό να προκύψουν και άλλοι πελάτες.
Πάντως, ορισμένοι αναλυτές δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι αναφορικά με το μέλλον του φυσικού αερίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί σε όλα τα σενάρια πρόβλεψης έως το 2030, ενώ και ο ενεργειακός γίγαντας Shell Plc ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη ξεπεράσει τα υψηλά της επίπεδα σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την έγκριση νέων αδειών εξαγωγής για εγκαταστάσεις LNG καθιστά το Κατάρ όλο και πιο ελκυστικό από την άποψη της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Γεωπολιτική ισχύς
Ο διευρυμένος ρόλος του Κατάρ στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής του ισχύος σε περιοχές όπως η Ινδία και η Κίνα. Άλλωστε ο πόλεμος στη Γάζα έφερε το Κατάρ στο προσκήνιο της περιφερειακής γεωπολιτικής, επειδή φιλοξενεί πολλούς πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς. Η Ουάσινγκτον άλλωστε έχει επαινέσει το Κατάρ επειδή λειτουργεί ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και βοήθησε στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων.
Τα νέα έσοδα από το LNG θα διοχετευθούν κυρίως στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, ή QIA, το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας. Πρόκειται για μια κοινή πρακτική για τις πλούσιες σε πετρέλαιο μοναρχίες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για τη χρηματοδότηση άλλων επιχειρήσεων. Έτσι, οι χώρες δημιουργούν τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για να προστατευτούν από έναν κόσμο που στο μέλλον δεν θα χρειάζεται αυτά τα προϊόντα τόσο πολύ – ή και καθόλου. Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό.