Σε κατάθεση καταγγελίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα με θέμα «Αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Προέδρου της Δ.Ε. Κοινωνικών Υποθέσεων με απρεπείς χαρακτηρισμούς και προσβλητικές χειρονομίες εναντίον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» προέβη σήμερα 6.5.2022 η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέχεια της ανοίκειας και προκλητικής επίθεσης, που αντιβαίνει σε κάθε έννοια  σεβασμού του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και του Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας,  του Β. Οικονόμου προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Αυγέρη κατά τη σύγκλιση της Δ.Ε. στις 5.5.22.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. ζητά με αυτή της την επιστολή την θεσμική παρέμβασή του Προέδρου της Βουλής με βάση και τα όσα ορίζονται στα άρθρα 77 και 80 του Κανονισμού της Βουλής καθώς και να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την παραπομπή του κ. Β. Οικονόμου στην αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, όπως άλλωστε ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της κατατεθείσας επιστολής 

 Αθήνα, 6 Μαΐου 2022

Προς το Πρόεδρο Βουλής της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Θέμα: «Αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Προέδρου της Δ.Ε. Κοινωνικών Υποθέσεων με απρεπείς χαρακτηρισμούς και προσβλητικές χειρονομίες εναντίον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (5.5.2022) ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Οικονόμου καταφέρθηκε εναντίον της Θεοδώρας (Δώρας) Αυγέρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με απρεπείς χαρακτηρισμούς εξαπολύοντας εναντίον της μια πρωτοφανή ανοίκεια επίθεση, που στόχο είχε να πλήξει το πρόσωπό της, την κοινοβουλευτική της ιδιότητα καθώς και την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, της οποίας είναι μέλος. Χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις και απρεπείς χειρονομίες (αποτυπώνονται καθαρά και στο οπτικοακουστικό υλικό από το κανάλι της Βουλής), οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με την κοινοβουλευτική ευπρέπεια και πολύ περισσότερο αντιβαίνουν σε κάθε έννοια σεβασμού του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και του Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Πρόκειται, για μια κατάφωρα ανήθικη, αντιδεοντολογική, αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, που αντιβαίνει σε κάθε θεσμική κοινοβουλευτική και δημοκρατική διαδικασία. Η ηθική και η κοινωνική απαξία των όσων καταλόγισε σε βάρος της βουλευτή Θ. Αυγέρη με ιδιαίτερα προκλητικό ύφος ο κ. Β. Οικονόμου εντείνονται ακόμη περισσότερο λόγω και του γεγονότος ότι είναι νέα γυναίκα βουλευτής.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στην χρησιμοποίηση ακραία προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης μελών της Βουλής.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας οι βουλευτές οφείλουν: α) να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου β) να ασκούν τα καθήκοντά τους […] με αλληλοσεβασμό γ) να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγμα ή νόμο ή τον Κανονισμό της Βουλής. Επειδή, πρόκειται για ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά του προσώπου της βουλευτή Θεοδώρας (Δώρας) Αυγέρη.

Επειδή πρόκειται για ανάρμοστες εκφράσεις και χειρονομίες που πλήττουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη της βουλευτή.

Επειδή, τέτοιες συμπεριφορές όπως αυτή του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, βάλλουν ανεπανόρθωτα κατά του θεσμικού κύρους του Κοινοβουλίου.

Επειδή, το εν λόγω μέλος της Βουλής χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος συναδέλφων του.

Επειδή, τέτοιες συμπεριφορές είναι ανάγκη να εκλείψουν πλήρως από το Κοινοβούλιο.

Κύριε Πρόεδρε, Είναι χρέος όλων μας η προάσπιση του κύρους του Κοινοβουλίου, η διαφύλαξη της τήρησης του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για να μην αμαυρωθεί ο κοινοβουλευτισμός και πάλι από συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας επιστρέφουν στις πιο μαύρες και σκοτεινές εποχές.

Για τους λόγους αυτούς θέτω σε γνώση σας τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Πέμπτης 5 Μαΐου 2022 και ζητώ την θεσμική σας παρέμβασή με βάση και τα όσα ορίζονται στα άρθρα 77 και 80 του Κανονισμού της Βουλής καθώς και να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την παραπομπή του κ. Β. Οικονόμου στην αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, όπως άλλωστε ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Συνημμένα σας υποβάλλεται το σχετικό απόσπασμα από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Γεροβασίλη Όλγα