Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου είχε ως πρωταθλητές των επιδόσεων τις αγορές στη Wall Street καθώς η απόδοση του Nasdaq έφτασε το 20% και του S & P 500 το 16%, λόγω των υπεραποδόσεων των τεχνολογικών κολοσσών (Apple, Nvidia, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet).

To +8,6% του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν αισθητά μικρότερο από το 16% που είχε φτάσει τον Μάιο, παραμένει ωστόσο μια ικανοποιητική επίδοση με τις τράπεζες να φτάνουν το +14,3% και με τους διαχειριστές να ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους στα ελληνικά blue chips τον Ιούνιο για καταγράψουν τα ήδη υψηλά τους κέρδη.

Το 2ο εξάμηνο ήδη ξεκίνησε και η επενδυτική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στις γαλλικές εκλογές, προσπερνώντας επί του παρόντος τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μ. Ανατολή.

Το αποτέλεσμα του 1ου γύρου έφερε σαφές προβάδισμα για την Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν αλλά όλα θα κριθούν στο 2ο γύρο της προσεχούς Κυριακής σε σχέση με τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης και τη μορφή που θα διαμορφωθεί στην κυβερνητική συγκατοίκηση στη Γαλλία.

Οι αγορές ωστόσο εκτίμησαν ότι το ενδεχόμενο μια ακροδεξιάς πλειοψηφίας δεν είναι πιθανό με συνέπεια την ανοδική κίνηση των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Παραμένει ωστόσο αβέβαιος ο φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης και η δημοσιονομική της πολιτική, που ωστόσο δεν έχει περιθώρια να είναι πιο χαλαρή λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρέχον έλλειμμα ξεπερνά το 5% και το δημόσιο χρέος το 112% του ΑΕΠ χωρίς επιπτώσεις στα spreads των γαλλικών ομολόγων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μάχη της διατήρησης των 1400 μονάδων του Γ.Δ. έχει στεφθεί προσώρας από επιτυχία, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι υπάρχουν επαρκείς αγοραστικές δυνάμεις για μια επιτυχή αναμέτρηση με τις αντιστάσεις των 1430 μονάδων και τις υψηλότερες.

Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας για την Alpha Bank από τη Moody’s σε συνέχεια ανάλογης αναβάθμισης για τη Eurobank πριν δύο εβδομάδες, αποτέλεσε τον θετικό καταλύτη για να διακοπεί το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών.

Όμως, η Citibank διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 40% σε σχέση με τις αμερικανικούς τίτλους αλλά δεν συστήνει την αγορά τους φοβούμενη ότι η Ευρώπη δύσκολα θα δρομολογήσει αποτελεσματικές πολιτικές για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε ανάλογη στάση, η J.P.Morgan αναθεωρεί τη σύσταση για overweight για ελληνικούς τίτλους σε ουδέτερη για το 2ο εξάμηνο, ενώ την ίδια ώρα η Deutsche Bank αναβαθμίζει τον ΟΤΕ στα 19,5 ευρώ, η Morgan Stanley τον Μυτιληναίο (Metlen) στα 46 ευρώ και η Eurobank την Helleniq Energy στα 9,7 ευρώ, αισθητά ψηλότερα και οι τρεις σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα παραμένει και οι ευοίωνες προοπτικές επιβεβαιώνονται από τις διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να βελτιωθεί η χαμηλή ορατότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον στην παρούσα φάση μειώνοντας την διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων από τους διαχειριστές…

Διαβάστε ακόμη