Τέσσερις τραπεζίτες που επέτρεψαν σε έναν φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν να καταθέσει τεράστια ποσά σε ελβετικές τράπεζες κρίθηκαν ένοχοι για έλλειψη δέουσας επιμέλειας.

Στα πρώην στελέχη του υποκαταστήματος της ρωσικής Gazprombank στη Ζυρίχη επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα επειδή βοήθησαν τον μουσικό Sergei Roldugin , με το παρατσούκλι «το πορτοφόλι του Πούτιν».

Ο κ. Roldugin φέρεται να πλήρωσε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια (24 εκατομμύρια £) μεταξύ 2014 και 2016.

Δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για το από πού προήλθαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι τράπεζες υποχρεούνται να απορρίψουν ή να κλείσουν λογαριασμούς εάν έχουν αμφιβολίες για τον κάτοχο του λογαριασμού ή την πηγή των χρημάτων.

Sergei Roldugin, ο νονός

Σημειώνεται ότι ο κ. Roldugin, τσελίστας, είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του προέδρου Πούτιν , Μαρίας.

Ο Ρώσος ηγέτης του απένειμε επίσης το παράσημο του Alexander Nevsky, παράσημο αξίας που δόθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τρεις από τους καταδικασθέντες τραπεζίτες είναι Ρώσοι και ένας Ελβετός. Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 741.000 ελβετικών φράγκων (£655.600), με αναστολή για δύο χρόνια.

Οι άνδρες, οι οποίοι δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν βάσει των ελβετικών περιορισμών αναφοράς, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του ελβετικού δικαστηρίου.

Το δικαστήριο της Ζυρίχης δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι τέσσερις είχαν αμφιβολίες όταν ο Ρώσος μουσικός εμφανίστηκε με εκατομμύρια δολάρια. Αλλά η ετυμηγορία λέει ότι έπρεπε να το έκαναν, και απέτυχαν να δράσουν. Επιπλέον ενημερώνει τους τραπεζίτες σε όλη τη χώρα ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι δέουσας επιμέλειας.

Μέρος των Panama Papers οι οικονομικοί δεσμοί Roldugin και Πούτιν

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του κ. Roldugin αποκαλύφθηκαν το 2016 ως μέρος των Panama Papers, τα οποία αφορούσαν τη διαρροή εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά.

Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του BBC Panorama.

Το 2014, ο μουσικός είπε στους New York Times ότι δεν ήταν εκατομμυριούχος.

Ο δικαστής στο δικαστήριο της Ζυρίχης είπε ότι ήταν αναμφίβολο ότι ο κ. Roldugin δεν ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των χρημάτων που κατέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα