Καρναβάλι 2023 – Σε ποια σημεία της Ελλάδας γίνονται. Οι Απόκριες, μια γιορτή που μικροί και μεγάλοι την αγαπούν και την περιμένουν πώς και πώς. Μια γιορτή γεμάτη χρώμα, χορό και γλέντι που υπόσχεται να διώξει μακριά, έστω και για λίγο, την κατήφεια των καιρών.
Αρκετές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο τις Αποκριές. Από την Πάτρα και την Ξάνθη έως τα νησιώτικα καρναβάλια σας ταξιδεύουμε στα δημοφιλέστερα καρναβάλια της Ελλάδας.
Καρναβάλι 2023 – Σε ποια σημεία της Ελλάδας γίνονται
Πατρινό καρναβάλι για πάντα!
Η βασίλισσα του καρναβαλιού δεν είναι άλλη από την Πάτρα. Τον μήνα Φεβρουάριο η πρωτεύουσα της Αχαΐας έχει την τιμητική της, με τους χορούς και τα ξέφρενα πάρτι να ξεκινούν από νωρίς.
Ψυχή του πατρινού καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, οι οποίοι γεμίζουν με χρώμα και ζωντάνια τους δρόμους της πόλης. Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής η διασκέδαση χτυπάει… κόκκινο! Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το τελετουργικό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Το καρναβάλι της Ξάνθης
Το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας πραγματοποιείται στην Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών αναβιώνουν διάφορα έθιμα της περιοχής.
Το «κάψιμο του Τζάρου» σηματοδοτεί το τέλος των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Το καρναβάλι της Σκύρου και ο «Χορός των Γέρων»
Ο εορτασμός της Αποκριάς στη Σκύρο είναι ξεχωριστός με κυρίαρχες μορφές τον Γέρο και την Κορέλα. Το έθιμο του Γέρου και της Κορέλας έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.
Κάθε χρόνο, το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, για περίπου ένα μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών, ενώ στο Κάστρο του νησιού πραγματοποιείται ο περίφημος «Χορός των Γέρων».
Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το έθιμο της «Τράτας» που παραπέμπει απευθείας σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής με έμμετρη απαγγελία σατιρικών στίχων για την επικαιρότητα και κορυφώνεται με τον μυσταγωγικό χορό όλων των κατοίκων του νησιού, με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία.
Καρναβάλι 2023 – Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι
Ένας ακόμη γνωστός αποκριάτικος προορισμός είναι το Ρέθυμνο. Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι, με μια μακρά ιστορία, έχει καθιερωθεί ως «Καρναβάλι της Κρήτης».
Ντόπιοι και επισκέπτες διασκεδάζουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Συναυλίες και παρελάσεις συμπληρώνουν το εορταστικό σκηνικό. Η παρέλαση της Κυριακής ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Καρναβάλι 2023 – Βενετσιάνικο ύφος και χρώμα στην Κέρκυρα
«Πετεγολέτσες», παρελάσεις με αναγεννησιακές-μπαρόκ στολές και το κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου συνθέτουν το κορφιάτικο καρναβάλι, δίνοντας του ένα ιδιαίτερο βενετσιάνικο χρώμα και ύφος.
Αυτό που ξεχωρίζει στο κορφιάτικο καρναβάλι είναι η μεγάλη παρέλαση που διεξάγεται στην πλατεία Σπιανάδα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το «κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο πλούσιο σε αθυροστομία και σαρκασμό.
Καρναβάλι 2023 – «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα
Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας. Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί.
Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.
Καρναβάλι 2023 – Οι «μπουμπούνες» της Καστοριάς
Ένα από τα πολλά ήθη και έθιμα που αναβιώνουν τις ημέρες των Αποκριών είναι αυτό με τις «μπουμπούνες» της Καστοριάς. Είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης.
Την Κυριακή της Αποκριάς μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στην γειτονιά τους και ανάβουν την φωτιά ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς. Οι μεγαλύτερες «μπουμπούνες» είναι της μεσαιωνικής πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Πρόκειται για προχριστιανικό έθιμο, που επέζησε έως τις μέρες μας.
Καρναβάλι 2023 – Το «μπουρανί» του Τυρνάβου
Η Αποκριά στη Λάρισα έχει ένα σημείο αναφοράς κι αυτό είναι το Τυρναβίτικο καρναβάλι, το οποίο κορυφώνεται με το «μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας.
Πρόκειται για ένα έθιμο του φαλλού, το οποίο έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν τη γονιμότητα της γης, υμνούν τη φύση και την ευχαριστούν για τους καρπούς της.Οι κάτοικοι τριγυρνούν στους δρόμους μεταμφιεσμένοι, κρατούν στα χέρια τους ξύλινους φαλλούς και πειράζουν τους περαστικούς με χειρονομίες και σκωπτικά τραγούδια.
Διαβάστε ακόμη:
- Στην Κουμουνδούρου γίνεται της …Πόπης το τελευταίο διάστημα!
- Στη ΝΔ ο Καρανικόλας με τατουάζ τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ στο χέρι!
- Η αποτυχημένη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα δήθεν αντιδεξιό μέτωπο!
- Pancake collapse: Τι είναι το φαινόμενο που έκανε χιλιάδες κτίρια να καταρρεύσουν στην Τουρκία