Ο Κάρλος Κορμπεράν, ο τεχνικός που οδήγησε την Χάντερσφιλντ Τάουν στον τελικό των πλέι-οφ για την EFL Championship («Β’ Κατηγορία» Βρετανίας) στο φινάλε της περσινής σεζόν, είναι η τελική επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το προφίλ του Κορμπεράν φαίνεται πως κρίθηκε ιδανικό για τη στρατηγική αλλαγή που επιχειρεί η διοίκηση του Ολυμπιακού, προκρίνοντας τη νεότητα και τη δίψα για διακρίσεις έναντι της ήδη συσσωρευμένης εμπειρίας. Εξάλλου, για αυτά τα χαρακτηριστικά είχε μιλήσει μετ’ επαίνων ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν ήδη από το 2012 είχε ξεχωρίσει τον Κορμπεράν και τον σύστηνε σαν ένα «μελλοντικό αστέρι της προπονητικής ποδοσφαίρου».

Ο Κορμπεράν είναι περίπου 13 χρόνια νεότερος του αποχωρούντος Πέδρο Μαρτίνς, κάτι που μόνο ως τυχαίο ή επουσιώδες δεν μπορεί να εκληφθεί. Στην πραγματικότητα, ο Ολυμπιακός επενδύει σε μια διαφορετική γενιά προπονητή. Οι σύγχρονες ιδέες και μεθόδοι, η εξ ορισμού αυξημένη αμεσότητα στις σχέσεις του με τους παίκτες, είναι οι βασικοί παράγοντες ενός νέου προπονητικού προτύπου για το παρόν και το ευρύτερο μέλλον των πολυπρωταθλητών Ελλάδας.

Το κρίσιμο γεγονός που, όπως φημολογείται, επηρέασε την τελική κρίση του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν κάπως παράδοξο: Στον τελικό της EFL Championship τον περασμένο Μάιο αντίπαλος της Χάντερσφιλντ, δηλαδή της πρώην ομάδας του Κάρλος Κορμπεράν, ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη. Η αναμέτρηση ήταν επεισοδιακή και ο Κορμπαράν διαμαρτυρήθηκε έντονα για τουλάχιστον δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν στην Χάντερσφιλντ -φτάνοντας, μάλιστα, να αμφισβητήσει ακόμη και το VAR. Στον λεγόμενο «Τελικό των 160 εκατ. λιρών» -όσο είναι, κατ’ εκτίμηση, το χρηματικό έπαθλο για τον νικητή- επικράτησε η Νότιγχαμ. Εν τέλει όμως θα αποδεικνυόταν ότι ο τεχνικός ηγέτης των ηττημένων, στο συγκεκριμένο αγώνα, θα εξασφάλιζε το επόμενο συμβόλαιό του.

Πράγματι, στην αρχή του προηγούμενου μήνα ο Κάρλος Κορμπεράν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως προπονητή της Χάντερσφιλντ Τάουν, αφού συμπλήρωσε 2 χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Για την οποίαν θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι βασίστηκε σε έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό (μόλις 21,8 εκατ. ευρώ), υπό την καθοδήγηση του Κορμπεράν κατάφερε να φτάσει στον τελικό της EFL Championship, διεκδικώντας επί ίσοις όροις την άνοδό της στην Α’ Κατηγορία, την Premier League.

Κατά τη διετία με τον Κορμπεράν ως επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας της, η Χάντερσφιλντ Τάουν έπαιξε σε 102 αγώνες. Στους 39 εξ αυτών αναδείχθηκε νικήτρια, ενώ είχε επίσης 27 ισοπαλίες και 36 ήττες. Ο συντελεστής τερμάτων ήταν 127 υπέρ και 131 εις βάρος της.

Στην τελευταία σεζόν (2021-22), η οποία ήταν και η πιο επιτυχημένη για τον Κάρλος Κορμπεράν, η Χάντερσφιλντ τερμάτισε 3η στη κατάταξη του πρωταθλήματος, έχοντας φέρει 27 νίκες, 14 ισοπαλίες και 13 ήττες, με τον συντελεστή των τερμάτων να είναι 75-56.

Η βελτίωση της ομάδας από χρονιά σε χρονιά ήταν κάτι περισσότερο από θεαματική, καθώς στην πρώτη σεζόν υπό τον Κορμπεράν, η Χάντερσφιλντ είχε καταταγεί 20η μεταξύ 24 ομάδων, σε απόσταση μόλις 6 βαθμών από τη ζώνη του υποβιβασμού στη βρετανική League 1.
Η Χάντερσφιλντ ήταν το μεγάλο βήμα για τη σταδιοδρομία του Κάρλος Κορμπεράν ως προπονητή αξιώσεων. Διότι για εκείνον ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε πλήρη καθήκοντα τεχνικού ηγέτη, εφόσον προηγουμένως εργαζόταν ως ανώτατο επιτελικό στέλεχος -αλλά υπό τις διαταγές κάποιου άλλου. Αυτό ίσχυε από το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Κορμπεράν αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Βρετανία, προκειμένου να γίνει προπονητής της ομάδας νέων (U23) της Λιντς Γιουνάιτεντ, ομάδα επίσης της EFL Championship.

Τον επόμενο χρόνο την τεχνική ηγεσία της Λιντς ανέλαβε ο Αργεντινός Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος εντυπωσιάστηκε αμέσως από τον τότε 35χρονο Κορμπεράν, με αποτέλεσμα να τον χρίσει «Technical coach» της ομάδας. Για τα βρετανικά δεδομένα, ο «τεχνικός προπονητής» διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αυτός που διευθύνει τις προπονήσεις και φροντίζει να μεταλαμπαδεύει τις ιδέες του προπονητή στους παίκτες.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Κορμπεράν, ο οποίος έμεινε στο πλευρό του Μπιέλσα ως «υπασπιστής» για 2 χρόνια και 100 αγώνες. Ύστερα από δύο χρόνια δουλειάς, η Λιντς Γιουνάιτεντ των Μπιέλσα-Κορμπεράν κατέκτησε το μεγάλο στόχο της και επανήλθε στην Premier League ύστερα από 16 χρόνια απουσίας. Ωστόσο, παρά την επιτυχία της ανόδου, ο Κάρλος Κορμπεράν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, επιλέγοντας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως προπονητής Α’ στην Χάντερσφιλντ, κάτι που αποτελεί σαφές δείγμα της νοοτροπίας και των φιλοδοξιών του.

Κάρλος Κορμπεράν το βιογραφικο του 

Ο Κορμπεράν γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1983 στο Τσέστε της Βαλένθια και ακολουθώντας από νωρίς την κλίση του προς το ποδόσφαιρο, έγινε μέλος στην ακαδημία εκκολαπτόμενων ταλέντων της τοπικής ομάδας. Η θέση που έπαιζε ήταν αυτή του τερματοφύλακα, η εξέλιξή του, όμως, δεν ήταν αυτή που ονειρεύτηκε. Μόλις στα 23 του χρόνια και με δεδομένο ότι έως τότε είχε αγωνιστεί μόνο με τις ρεζέρβες της Βαλένθια φτάνοντας έως την 4η κατηγορία Ισπανίας, ο νεαρός Κορμπεράν πήρε τη μεγάλη απόφαση που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή και την καριέρα του: Εγκατέλειψε την ενεργό δράση ως παίκτης, προκειμένου να αφοσιωθεί στην προπονητική, η οποία άλλωστε ήταν ανέκαθεν το πραγματικό πάθος του.

Ξεκίνησε ως βοηθός στην Γ’ ομάδα της Βιγιαρεάλ για 3 χρόνια (2006-2009) και την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε στην Β’ ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2010 κάθισε για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας 1ης κατηγορίας, όταν μαζί με τον πρώτο προπονητή της Β’ ομάδας της Βιγιαρεάλ, Χουάν Κάρλος Γκαρίδο, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Οι δύο τους αποχώρησαν μαζί από τη Βιγιαρεάλ στις 21 Δεκεμβρίου 2011.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2012, ο Κάρλος Κορμπεράν δέχτηκε πρόταση να εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, για λογαριασμό της Αλ Ιτιχάντ, όπου και υπήρξε άμεσος συνεργάτης του Ραούλ Κανέδα. Η πρόσληψη του Κορμπεράν από την Αλ Ιτιχάντ δεν ήταν διόλου τυχαία, εφόσον τον είχε προτείνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα αυτοπροσώπως. Ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός νους του κόσμου σήμερα, εισηγήθηκε τόσο στην αραβική ομάδα όσο και απευθείας στον Κανέδα να εμπιστευθούν τον Κορμπεράν. Ο Γκουαρδιόλα παρουσίασε τον Κορμπεράν σαν ένα ανερχόμενο αστέρι της προπονητικής, με όρεξη για πολλή δουλειά κ.λπ.

Εν τέλει, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τους Σαουδάραβες, ο Κορμπεράν κατόρθωσε να φτάσει ως τον τελικό του Champions League Ασίας. Κατόπιν, το Φεβρουάριο του 2013 επέστρεψε στην Ισπανία, όπου και εργάστηκε για ένα πολύ μικρό διάστημα (6 μήνες) ως κόουτς της ομάδας νέων της Αλκορκόν.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Κορμπεράν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία, για την ομάδα Αλ Νασρ αυτή τη φορα, όπου και ανέλαβε καθήκοντα βοηθού προπονητή. Ακριβώς μία διετία αργότερα, στο τέλος Νοεμβρίου του 2016 και ύστερα από 10 χρόνια ως βοηθός προπονητή, αναζήτησε την επόμενη μεγάλη επαγγελματική πρόκληση: Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Δόξας Κατωκοπιάς, ομάδα πρώτης κατηγορίας στο πρωτάθλημα Κύπρου, δυστυχώς όμως για εκείνον, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά και τον Ιανουάριο του 2017 απομακρύνθηκε από τη Δόξα.

Η επόμενη ομάδα του ήταν ο ιστορικός Ερμής Αραδίπου, τον οποίον ο Κορμπεράν οδήγησε σε 15 αναμετρήσεις κανονικής διάρκειας (η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση) και play outs (γκρουπ υποβιβασμού), με απολογισμό 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 7 ήττες και συντελεστή τερμάτων 25-26.