“…Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…” Με αυτήν τη φράση δεν τελειώνουν τα περισσότερα κλασικά παραμύθια;

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη και η Κοκκινοσκουφίτσα είναι κάποιες από τις πιο γνωστές, αθώες, τρυφερές, γλυκές και εύθραυστες ηρωίδες που όλοι γνωρίζουμε από τα παιδικά βιβλία και τις ταινίες του Disney.

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από αυτά όμορφα παραμύθια κρύβονται πρωτότυπες, σοκαριστικές, γερμανικές εκδοχές που τελικά… μόνο παραμυθένια υπόθεση δεν είναι ;

Οι αδελφοί Γιάκομπ και ο Βίλχελμ Γκριμ -που βρίσκονται πίσω από τα περισσότερα παιδικά διηγήματα-απομακρύνθηκαν γρήγορα από τις νομικές σπουδές τους για να αφοσιωθούν στη μελέτη του μεσαιωνικού παραμυθιού.

Οι αδελφοί Γκριμ έκαναν εκτεταμένη έρευνα συλλέγοντας λαϊκούς μύθους και θρύλους. Το υλικό αυτό το μετέτρεψαν σε παιδική λογοτεχνική μορφή,με σκοπό να δώσουν στα παιδιάμια λαογραφία και όχι ένα φανταστικό παραμύθι. Η κουλτούρα των λαών που της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τον 18ο αιώνα, δεν ήταν αναίμακτη και ευγενική. Επικρατούσε σκοταδισμός, μαγεία, βία και βαρβαρότητα στα ήθη και τα έθιμα της εποχής που αποτυπώνονταν με γλαφυρό τρόπο στα “Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια”, που δημοσιεύτηκαν το 1812. Οι κριτικές που έλαβαν μόνο θετικές δεν ήταν.

Οι δύο παραμυθάδες, γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν το έργο τους σε ευπρεπείς, χριστιανικές οικογένειες. Γι`αυτό το λόγο προσπάθησαν να αλλάξουν τα διηγήματά τους, “γλυκαίνοντας” τους ήρωές τους κι αφαιρώντας τη σεξουαλική ασυδοσία που επικρατούσε συχνά στην πλοκή.

Οι αρχικές ιστορίες -που αντικατόπτριζαν τη ζοφερή καθημερινότητα της τότε εποχής-χρειάστηκαν επτά εκδόσεις για να πάρουν το 1857 την τρυφερή τους μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.