Η Καρίν Ζαν-Πιερ είναι το πρόσωπο που επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Η Καρίν Ζαν-Πιερ θα διαδεχθεί την ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι, η οποία αποχωρεί στις 13 Μαΐου.

Η 44χρονη Καρίν Ζαν-Πιερ γεννήθηκε στη Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της όταν ήταν ακόμη νήπιο.

Εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είχε προηγουμένως απασχοληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων για το MoveOn.org.

«Είμαι ό,τι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι μαύρη γυναίκα, ομοφυλόφιλη, μητέρα» είχε σημειώσει σε δήλωσή της το 2018.

Καρίν Ζαν Πιερ: Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Η 44χρονη Ζαν Πιερ γεννήθηκε στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της σε ηλικία πέντε ετών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes». Μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ της Νέας Υόρκης και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια της . Η μητέρα της εργαζόταν και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί.

Καθώς οι δύο γονείς της δούλευαν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η Ζαν Πιερ ήταν συχνά υπεύθυνη για την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της. Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης κι έλαβε το μεταπτυχιακό της από το τμήμα Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Καρίν Ζαν-Πιερ: Είμαι μαύρη και gay... ό,τι μισεί ο Τραμπ

Στόχος της Καρίν Ζαν Πιερ, όπως λέει, είναι «να αλλάξει τα πράγματα, να κάνει τη διαφορά στον κόσμο».

Αρχικά, ήθελε να γίνει γιατρός.

Με την σύντροφό της, ανταποκρίτρια του CNN, Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Σολέιγ Μαλβό Ζαν Πιερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24».

Καρίν Ζαν-Πιερ: Η κατάθλιψη και η απόπειρα αυτοκτονίας

Η Καρίν Ζαν Πιερ, που ήθελε αρχικά να γίνει γιατρός, έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης MoveOn.org και δίνει μεταξύ άλλων μάχες για την κατάρριψη των προκαταλήψεων αναφορικά με τα ψυχικά νοσήματα. Έχει μιλήσει για το πώς υπήρξε θύμα σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική της ηλικία κι ότι υπέφερε από κατάθλιψη.

Στο βιβλίο της του με τίτλο: «Moving Forward: A Story of Hope, Hard Work, and the Promise of America» («Προχωρώντας Μπροστά: Μια Ιστορία Ελπίδας, Σκληρής Δουλείας και της Υπόσχεσης της Αμερικής»), που κυκλοφόρησε το 2019, η Ζαν Πιερ μίλησε για την «πίεση της επιτυχίας που συνοδεύει όσους μεγαλώνουν σε οικογένειες μεταναστών».

Καρίν Ζαν-Πιερ: Είμαι μαύρη και gay... ό,τι μισεί ο Τραμπ

«Αυτή η πίεση ήταν τόσο μεγάλη και το αίσθημα της αποτυχίας μου τόσο ισχυρό, που σκέφτηκα ότι η οικογένειά μου θα ήταν καλύτερα χωρίς εμένα. Προσπάθησα να βάλω τέλος στη ζωή μου», ανέφερε σε ανάρτησή της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του δικτύου MSNBC, όπου είχε εργαστεί ως σύμβουλος στο παρελθόν.

Όταν ρωτήθηκε χθες για το μήνυμα που θέλει να στείλει στην αμερικανική νεολαία, η Ζαν Πιερ απάντησε: «Αν έχετε πάθος μ’ αυτό που θέλετε να γίνετε, εκεί που θέλετε να φθάσετε κι εργάζεστε πολύ σκληρά, θα πετύχετε το στόχο σας. Θα σας ρίξουν κάτω και θα περάσετε ορισμένες δύσκολες περιόδους. Δεν θα είναι εύκολα πάντα τα πράγματα, αλλά οι ανταμοιβές είναι εκπληκτικές, ειδικά αν μείνετε πιστοί στους εαυτούς σας».

Γιατί αποχωρεί η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου;

Η κ. Ψάκι πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση της στις 13 Μαΐου. Ανέλαβε τη θέση ως μέλος της πρώτης ομάδας επικοινωνίας του προέδρου που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Μπάιντεν.

Όταν ξεκίνησε τη δουλειά, η κ. Ψάκι, η οποία έχει δύο μικρά παιδιά, δήλωσε ότι είχε ως στόχο να παραμείνει στο ρόλο της για περίπου ένα χρόνο.

Αναμένεται να αναλάβει ρόλο στο MSNBC αργότερα φέτος. Η Ψάκι εξήρε την Ζαν-Πιερ ως «εταίρο στην αλήθεια», σημειώνοντας τη σημασία του ιστορικού διορισμού.

«Η εκπροσώπηση έχει σημασία και αυτή πρόκειται να δώσει φωνή σε τόσους πολλούς και να δείξει σε τόσους πολλούς τι είναι πραγματικά εφικτό όταν εργάζεσαι σκληρά και ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα», δήλωσε.