Μια καρφίτσα σε σχήμα αστερίας σχεδιασμένη από τον Salvador Dali που κάποτε ανήκε σε μια κοινωνική μούσα της Taylor Swift πωλήθηκε για 780.000 $ (982.800 $ με χρέωση) στον Christie’s New York την Τετάρτη (7 Ιουνίου), καθιστώντας την ανάμεσα στα πιο πολύτιμα κοσμήματα του σουρεαλιστή καλλιτέχνης προς πώληση σε δημοπρασία.

Η καρφίτσα Étoile de Mer

Η καρφίτσα Étoile de Mer διαθέτει έναν κόκκινο και λευκό αστερία που αποτελείται από ρουμπίνια, διαμάντια και ένα μεγάλο μαργαριτάρι στο κέντρο. Ο Dali σχεδίασε τον αστερία ανεξήγητα έτσι ώστε να έχει κλαδιά στρωμένα με σμαράγδια να φύονται από τα πόδια του.

Η καρφίτσα περιλαμβάνει επίσης δύο προσαρτώμενες πεταλούδες φτιαγμένες με διαμάντια, ζαφείρια και σμαράγδια. Πώλησε κάτω από τις εκτιμήσεις του από 1 έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η καρφίτσα κάποτε ανήκε στην Rebekah Harkness (1915-1982) από το Ρόουντ Άιλαντ, μια ντόπιο Μιζούρι που παντρεύτηκε τον κληρονόμο της Standard Oil William Hale Harkness στη Νέα Υόρκη το 1947.

Ο Harkness ήταν μεγάλος θαμώνας του μπαλέτου που ίδρυσε την Harkness Ballet Company το 1964 μετά το Joffrey Το Ballet αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά του προς τιμήν των δωρεών της στην εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της 11χρονης πορείας της εταιρείας μπαλέτου της, η Harkness ανέθεσε σε καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Dali, να ζωγραφίσουν σκηνικά για παραστάσεις.

Το έργο σηματοδότησε την αρχή μιας φιλίας μεταξύ της Harkness και του Dali, και όταν η Harkness πέθανε το 1982, οι στάχτες της τοποθετήθηκαν σε μια τεφροδόχο με κοσμήματα αξίας 250.000 δολαρίων που σχεδίασε ο Dalí, σύμφωνα με τις επιθυμίες της.

Η καρφίτσα που φορούσε κάποτε η Harkness είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα που σχεδιάστηκε από τον Dalí που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ο Dali υπέγραψε συμβόλαιο με τον κατασκευαστή κοσμημάτων Alemany & Company το 1949 για να ζωντανέψει τα σουρεαλιστικά σχέδιά του.

Διαβάστε περισσότερα