Όλο και συχνότερα ακούμε πλέον στην Ελλάδα για περιστατικά εμφάνισης καρχαριών στα ρηχά, με τους λουόμενους να εκφράζουν την ανησυχία και τον φόβο για επιθέσεις.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό ακούσαμε για περιστατικά εμφάνισης καρχαριών στον Κορινθιακό κόλπο, τη Χαλκιδική, αλλά και τη Ζάκυνθο.
Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη καρχαρία, τουλάχιστον 35, τα περισσότερα εκ των οποίων, είναι μικρού μεγέθους, οπότε και είναι φυσιολογική η εμφάνισή τους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ
«Στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου συναντούμε τα περισσότερα είδη καρχαρία στην Ελλάδα».
Επίσης τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού τα είδη αυτά δεν εμφανίζονται συχνά και μπορεί να ήρθαν κάποια νέα είδη από τη διώρυγα του Σουέζ, όμως αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο να τα συναντήσει κανείς.
Προέτρεψε τον κόσμο να κολυμπάει στα ρηχά, όπως και έκανε πάντα, ενώ όπως είπε «ο λόγος που πλέον ακούμε για όλα αυτά τα περιστατικά και κυκλοφορούν τόσα βίντεο στο διαδίκτυο είναι ότι όλοι πλέον κυκλοφορούν με ένα κινητό στο χέρι».
Η μοναδική περίπτωση επίθεσης καρχαρία
Στην Ελλάδα, ουσιαστικά υπάρχει μια και μόνο περίπτωση επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο, η οποία σύμφωνα με τον Θανάση Τσίκληρα έλαβε χώρα το 1951, με θύμα μια 16χρονη, τη Βάντα Πιέρη, στην Κέρκυρα, που όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής «εκκοματιάσθη από καρχαρία», ενώ κολυμπούσε στην παραλία του Μον Ρεπό με τον συνοδό της.
Από τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι υπόλοιπες επιθέσεις, που έχουν καταγραφεί είναι αστικός μύθος.
Πού εντοπίζονται;
«Καρχαρίες υπάρχουν. Τους εντοπίζουμε στα μεγάλα βάθη. Εμείς χρειαζόμαστε πολλές ώρες να βάλουμε κάμερες στα βαθιά νερά. Είναι πιθανό ένας καρχαρίας κυνηγώντας τη λεία του που είναι μικρά ψάρια να φτάσει στα ρηχά» ανέφερε.
Τι τρώνε;
«Δεν αποτελούμε μέρος της τροφής των καρχαριών, είμαστε μεγάλοι, άλλο είδος και δεν τους ενδιαφέρουμε καθόλου. Οι καρχαρίες κινδυνεύουν από τον άνθρωπο» είπε η κα Μήλιου.
Στις ελληνικές θάλασσες «έχουμε 36 είδη που είναι όλα σημαντικά για την υγεία των θαλασσών. Είναι καθαριστές, τρώνε τα αδύναμα ψάρια».
Τι κάνουμε στη συνάντηση με καρχαρία;
«Είναι τρομερή τύχη να συναντήσει κάποιος στα ρηχά ένα καρχαριοειδές. Εμείς περιμένουμε και φεύγει. Προφανώς θα φοβηθεί και θα φύγει. Αποκλείεται να έρθει προς το μέρος μας» είπε η κα Μήλιου και τόνισε: «ζούμε σε μία χώρα με μοναδική θάλασσα και δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Καλό είναι να αναζητήσουμε τη γνώση».
«Πρέπει να ανησυχείτε για τα jet ski και όχι για τους καρχαρίες»
«Όταν πάτε στον Κορινθιακό ή σε άλλες ακτές αυτό που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι τα σκάφη, τα jet ski, οι χειριστές που κυκλοφορούν και κάθε χρόνο έχουμε ατυχήματα και θανάτους. Οι καρχαρίες είναι μέρος του οικοσυστήματός μας δεν έχουμε ακούσει ποτέ για επίθεση παρά μόνο σε περιοχές όπου τους εκμεταλλευόμαστε οι άνθρωποι για τουρισμό. Εκεί που εκμεταλλευόμαστε τον τουρισμό και βάζουμε κλουβιά» επεσήμανε.
Θα εμφανιστούν φέτος τσούχτρες;
«Δεν κάναμε τίποτα για να μην έχουμε τσούχτρες. Λόγω της υπεραλίευσης εξαφανίζονται οι θηρευτές τους. Μπορεί και να έχουμε τσούχτρες αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον πανικό που δημιούργησαν πέρυσι τα ΜΜΕ» είπε η κα Μήλιου.