«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού της τράπεζας επιβεβαιώνει την πρόθεση μας να διανείμουμε μέρισμα από τα κέρδη του 2022, εφόσον εγκρίνει την διαδικασία ο επόπτης» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank.

Ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε το 2021 «χρονιά – ορόσημο» για την τράπεζα. Οι προοπτικές δε της τράπεζας στην Ελλάδα, αλλά και στις βασικές της αγορές παραμένουν θετικές».

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι, από την εποχή της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 35 δις. ευρώ, ενώ τα κρατικά αποθέματα ασφαλείας ανήλθαν σε 40 δις. ευρώ. Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι, η κρατική στήριξη πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε μια δημοσιονομική εκτροπή ενώ προειδοποίησε ότι, δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην κατάσταση που μας οδήγησε στην κρίση, δηλαδή στα δίδυμα ελλείμματα,

Ο CΕΟ της Εurobank, επίσης, επισήμανε ότι, η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που εμφάνισε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,8%, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων για το 2021 ανήλθαν σε 1 δις. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι, οι πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Εurobank είναι πρώτον να αποτελεί την τράπεζα της Ανάπτυξης, δεύτερον την τράπεζα που προωθεί την συμμετοχικότητα, τρίτον την τράπεζα που είναι πρώτη σε δάνεια της λιανικής, και τέταρτον η πορεία του πλάνου έως το 2030.

Τέλος, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Τράπεζα δεν θα αλλάξει σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παλαιότερες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Μήνυμα στην κυβέρνηση για δημοσιονομική σύνεση

Ο CEO της Eurobank έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση για δημοσιονομική σύνεση.

«Δεδομένων όμως των διεθνών προκλήσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας παραμένουν περιορισμένα, επομένως οποιεσδήποτε κινήσεις στήριξης από το κράτος πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, να γίνονται με μέτρο. Να θυμηθούμε ότι τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση, άρα πρέπει να αποφύγουμε πιθανή υποτροπή. Καθώς μάλιστα συνεχίζεται η προσπάθεια της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, αν και δυσχερέστερη σε προβληματικό διεθνή περίγυρο, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση», τόνισε ο Φ. Καραβίας.

Το μήνυμα του Γ. Ζανιά

«Oι ελληνικές τράπεζες εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους και ήδη δυο συστημικές τράπεζες θα βρίσκονται με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ στο τέλος τους έτους όλες οι τράπεζες θα έχουν μονοφήψιο ποσοστό»,  τόνισε σε ομιλία του κατά την γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank o πρόεδρος κ. Γ. Ζανιάς.

Ο πρόεδρος της Εurobank περιέγραψε το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον σημείωσε ότι, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής αναφέρουν άνοδο 4% από 3,5%, καθώς αναμένονται και κεφάλαια ύψους 90 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η ρευστότητα των τραπεζών, όπως είπε, μέσω των καταθέσεων αυξήθηκε καθώς από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 16 δισ. ευρώ. Επίσης, η καθαρή χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες το 2021 ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ ενώ τους πρώτους μήνες του 2022 ανήλθε ήδη σε 2,2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, επίσης, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των πόρων μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης.