Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα, καθώς οι αυτοψίες ξεκίνησαν και προχωρούν άμεσα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Καταλαβαίνουμε πόσο τραγικό είναι να καταστρέφονται ολόκληρες περιουσίες και το σπίτι κάποιου», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτό που εμείς κάναμε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία των αυτοψιών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα μου πείτε, είναι αρκετό; Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γιατί χωρίς αυτοψίες, ξέρετε, δεν μπορούν να δοθούν χρήματα. Και ήδη, όπως ενημερώθηκα σήμερα το πρωί, έχουν γίνει αρκετές αιτήσεις».

Θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις 

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα, ότι πάνω από 2.000 αυτοψίες ολοκληρώθηκαν ταχύτατα και η πλατφόρμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτή. Εξήγησε ότι η στεγαστική συνδρομή, που θα φτάνει τα 150.000 ευρώ, έχει μία διαδικασία, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς. «Τι κάνει η κυβέρνηση; Πρώτη φορά μετά τον “Ιανό” έρχεται και λέει ότι εγώ σου δίνω, άμεσα και χωρίς μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, 20.000 ευρώ, για τα “κόκκινα” σπίτια, που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε λεπτομερώς στους ελέγχους στις δύο περιοχές, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες ζημιές. Ειδικότερα, στην Αττική τα “κόκκινα” κτίρια είναι περίπου 220 και στην Εύβοια είναι περίπου 340. Τα “κίτρινα” κτίρια, δηλαδή αυτά τα οποία είναι προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, αλλά είναι επισκευάσιμα, στην Αττική είναι περίπου 270 και στην Εύβοια περίπου 230.

«Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι ενώ στο παρελθόν «ένας άνθρωπος, που είχε καεί το βιός του, έπρεπε να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει τα χρήματα του», αυτή τη φορά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει κάτι πολύ απλό: Ένα ποσό-μία πλατφόρμα-μία εκταμίευση.

Εκτίμησε δε, ότι από τη στιγμή που τα δασαρχεία θα έρθουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα σταματήσουν κωμικοτραγικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο τοπικός δασάρχης να μη δίνει άδεια να υδροδοτηθεί νόμιμος οικισμός, καθώς πλέον θα υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος.