Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τόνισε στη Βουλή ότι «το 2021 είναι έτος υποδομών. Μεγάλα έργα που είχαν κολλήσει ξεμπλοκάρονται», διαμηνύοντας πως μέχρι τα τέλη του 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα και στον οδικό άξονα Πάτρα -Πύργος..

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε «καταφέραμε και βάζουμε σήμερα μπρος ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο», ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια για τις τροποποιήσεις των συμβάσεων κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε-65, ένα νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

«Υπάρχουν δύο τρόποι πολιτικής για τα μεγάλα έργα υποδομών. Ο ένας να λες λόγια και να εγκαινιάζεις μουσαμάδες. Να εμφανίζεις έργα χωρίς αντίκρισμα και χρηματοδότηση. Υπάρχει και ο άλλος τρόπος που δεν περιλαμβάνει πυροτεχνήματα και μεγάλα λόγια. Βάζεις κάτω το κεφάλι και δουλεύεις παρουσιάζοντας έργα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι «έχουμε κάνει έναν λεπτομερή σχεδιασμό για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και πήραμε μία απόφαση, να μην εξαγγέλλουμε τίποτα, αν δεν έχουμε να πούμε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο και σαφές χρονοδιάγραμμα. Κι έτσι, φτάσαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004-2009 που ξεκίνησαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες».

Εκτός από τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Πάτρα-Πύργος, τον ΒΟΑΚ, το Μετρό Θεσσαλονίκης και το βόρειο Τμήμα του Ε-65, ταυτόχρονα είπε «ξεκινάμε και νέα έργα, όπως η νέα Περιφερειακή στη Θεσσαλονίκη -το λεγόμενο flyover. Βάζουμε μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας. Αλλά, και αντιπλημμυρικά, φιλοπεριβαλλοντικά έργα. Όπως επίσης και ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Γιατί η οδική ασφάλεια τίθεται για εμάς σε απόλυτη προτεραιότητα».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προσθέσουμε και άλλο ένα όπλο, άλλο ένα εργαλείο, που είναι οι προτάσεις καινοτομίας, το νομοσχέδιο για τις οποίες προετοιμαζόμαστε να φέρουμε στη Βουλή». Έτσι, είπε ο υπουργός, «αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε για να φτιάξουμε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος» καθώς τα «έργα δεν είναι μόνο λέξεις σε μία ομιλία ή σημαδάκια σε ένα χάρτη, αλλά ανάπτυξη, ανάσα για την οικονομία μας και νέες δουλειές. Πιστεύω πως όλα αυτά τα σχέδια είναι βήματα για να γίνει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια, μια άλλη, πιο σύγχρονη χώρα».