Για το «ζωντανό» μουσείο, που θα είναι πλέον ο Σταθμός Βενιζέλου, όταν ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, στον ρ/σ Real FM Θεσσαλονίκης και στην δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Μάλιστα ο κ. Καραγιάννης τόνισε με έμφαση ότι το 92% των αρχαίων που θα αποσπασθούν, θα επανατοποθετηθούν στο σημείο και οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να θαυμάζουν αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

«Με την απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει, πλέον, τελική λύση στο ζήτημα που είχε προκύψει και έχει ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και η Αττικό Μετρό με το Υπ. Πολιτισμού μπορούν να προχωρήσουν με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ, ώστε η πόλη να αποκτήσει και Μετρό και Αρχαία».

Μάλιστα ο κ. Γιώργος Καραγιάννης επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που συμφωνούν όλοι – Περιφέρεια, δήμος, ΤΕΕ, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς – με τη λύση αυτή, επισημαίνοντας ότι πρέπει, επιτέλους, το θέμα του Μετρό να αποπολιτικοποιηθεί. «Δεν μπορεί να είναι το Μετρό και τα έργα υποδομών, ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε επί λέξει ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε την πόλη και να αναγάγουμε τα πάντα σε πολιτική αντιπαράθεση!».

 

«Όχι πολιτικές καριέρες πάνω στην πλάτη των Θεσσαλονικών και στο Μετρό»

Όσον αφορά το θέμα των απειλών για ενδεχόμενες νέες προσφυγές, εναντίον της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Γ. Καραγιάννης τόνισε: «Μας θλίβει κάτι τέτοιο. Οι απειλές δεν είναι ενάντια στο Μετρό ή ενάντια στην κυβέρνηση, είναι ενάντια στη Θεσσαλονίκη! Και κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να τεθούμε προ των ευθυνών μας. Και τελικά δεν μπορούν κάποιες οργανωμένες μειοψηφίες να σηκώνουν τη σημαία της “επανάστασης” στα έργα υποδομών Δεν πρέπει να κάνουν πολιτικές καριέρες πάνω στην πλάτη των Θεσσαλονικέων για το Μετρό. Αυτό να σταματήσει, επιτέλους!».

Ξεκινούν οι δοκιμαστικές διαδρομές του Μετρό

Επίσης ο κ. Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές από το Αμαξοστάσιο μέχρι το σταθμό «Σιντριβάνι» και προσπαθούμε, να μην επηρεάσουν όσο είναι δυνατό, οι καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, στο συνολικό χρονοδιάγραμμα. Η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό.

«Μπορώ να πω ότι όλα τα έργα της Θεσσαλονίκης πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας και εκτός από το Μετρό, προχωρά το flyover, που μπήκε ήδη στη Β’ φάση του διαγωνισμού και τέλη του 2021 με αρχές του 2022 θα υπάρχει ανάδοχος, ώστε να στηθούν τα εργοτάξια για την εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης».

 

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ανέφερε ότι προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τα έργα:

*Πρόσβαση προς τη Χαλκιδική (Θέρμη – Γαλάτιστα τέλη Οκτωβρίου παραδίδονται τα πρώτα χιλιόμετρα),

*Το θέμα της Ποτίδαιας

* Η σύνδεση του ΠΑΘΕ με το 6ο προβλήτα του λιμανιού (Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν στηθεί τα εργοτάξια),

* Τα Δικαστικά Μέγαρα της Κεντρικής Μακεδονίας (ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα βγει εντός του Ιουλίου).

 

«Το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής είμαστε πάνω από τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα χρόνων γιατί δυστυχώς για πολλά χρόνια δεν είχε τη σημασία που της έπρεπε και επαναλαμβάνω, αυτό που τονίζει συνεχώς ο υπουργός ότι “στη Θεσσαλονίκη χρωστάμε και την έχουμε πρώτη προτεραιότητα” και λέω μετά βεβαιότητας ότι ο σχεδιασμός μας σε όλα τα έργα προχωράει πάρα πολύ καλά».

17 νέες σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη

Τέλος ,ο κ. Γιώργος Καραγιάννης τόνισε ότι αρχές του 2022 θα έχουμε αναδόχους για τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, λύνοντας και αυτό το πρόβλημα το οποίο «είχαμε ένα επισημάνει από την αρχή που αναλάβαμε στο υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά και θα αφορά, κυρίως, τους δήμους Νεάπολης, Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης , Αμπελοκήπων, Καλαμαριά και την Πυλαία.

«Θα είναι 17 σχολικές μονάδες – στολίδια και καλοσυντηρημένες και θα είμαστε υπερήφανοι που αυτά τα σχολεία θα είναι στη Θεσσαλονίκη».

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το επιστέγασμα μια σημαντικής δουλειάς που έχουμε κάνει την τελευταία 2ετία, αφού πάρα πολλοί διαγωνισμοί ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι και τα πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, στην Καλαμαριά και την Λαχαναγορά, που θα θωρακίσουν και Ανατολικά και Δυτικά την πόλη», κατέληξε ο κ. Γιώργος Καραγιάννης