Αύξηση στην καταβολή των ενισχύσεων και χρηματοδοτικά εργαλεία έως και 50.000 σε μικρούς αγρότες, χαλάρωση της γραφειοκρατίας, των ελέγχων και των πράσινων απαιτήσεων καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων στον αγροτικό τομέα περιλαμβάνει το αναμενόμενο πακέτο μέτρων για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ανακοινώθηκε σήμερα 14 Μαΐου από την Κομισιόν.
Η δέσμη αυτή μέτρων ήρθε σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι ανέδειξαν τα κακώς κείμενα και τα λάθη στην εφαρμογή της ΚΑΠ 2023 -27 όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αλλαγές αυτές που τώρα θα υποβληθούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 1,58 δισ. ευρώ ετησίως για τους αγρότες και 210 εκατ. ευρώ για τις εθνικές διοικήσεις, καθιστώντας τις πληρωμές, ορισμένες απαιτήσεις και τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων πιο ευέλικτα και ευκολότερα στη διαχείριση.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας απλοποίησης, που ευθυγραμμίζεται με την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ και στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα, αλλά και των νέων αγροτών και των βιοκαλλιεργητών.
Διοικητικές υποχρεώσεις
Παράλληλα με τις αλλαγές στους κύριους κανόνες της ΚΑΠ, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το αμέσως επόμενο διάστημα εντός του 2025 περαιτέρω μέτρα απλοποίησης, τα οποία θα στοχεύουν και σε άλλους τομείς αλλά και πολιτικές που επηρεάζουν τους αγρότες, τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και τις διοικήσεις.
Οι αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ υπόκεινται σε βαριές διοικητικές υποχρεώσεις που συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο πεδίο. Αυτή η επιβάρυνση είναι χρονοβόρα και δημιουργεί κόστος για τους αγρότες και τις εθνικές διοικήσεις. Οδηγεί σε χαμηλότερη αποδοχή των υποχρεώσεων και μπορεί επίσης να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Επιτροπή προτείνει τώρα στοχευμένες λύσεις μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων νομοθετικών αλλαγών που βασίζονται στην επιχειρησιακή εμπειρία και στην εκτεταμένη ανατροφοδότηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη.
Πληρωμές 2.500 ευρώ σε μικροκαλλιεργητές
Μια σημαντική ρύθμιση αποτελεί η αύξηση του ανώτατου ορίου της ετήσιας εφάπαξ πληρωμής για τους μικρούς αγρότες από 1.250 ευρώ σε 2.500 ευρώ.
Σκοπός αυτών των πληρωμών των μικρών αγροτών αναμένεται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Κομισιόν, είναι να προωθηθεί μια πιο ισορροπημένη κατανομή της στήριξης, να ενισχυθεί η ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών όπου οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις διαδραματίζουν βασικό οικονομικό ρόλο και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για τους αγρότες όσο και για τις αρχές.
Αυτοί οι αγρότες θα εξαιρούνται επίσης από ορισμένους περιβαλλοντικούς κανόνες (αιρεσιμότητα), ενώ μπορούν να επωφεληθούν από πληρωμές που ανταμείβουν την οικολογική γεωργία (οικολογικά καθεστώτα).
Στήριξη έως και 50.000 ευρώ
Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, οι μικροί αγρότες αναμένεται να λάβουν οικονομική στήριξη μέσω ενός νέου απλού χρηματοδοτικού εργαλείου, που παρέχει έως και 50.000 ευρώ ως εφάπαξ ποσό.
Οι εθνικές διοικήσεις θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω να αναπτύξουν διαλειτουργικά ψηφιακά συστήματα. Ακολουθώντας την αρχή «αναφορά μία φορά, χρήση πολλές φορές», ο στόχος είναι οι αγρότες να χρειάζεται να υποβάλλουν τα δεδομένα τους μόνο μία φορά, μέσω ενός ενιαίου συστήματος, εξοικονομώντας χρόνο, μειώνοντας το διοικητικό κόστος και βελτιώνοντας τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Χαλάρωση των απαιτήσεων και οι έλεγχοι
Χαλάρωση των «πράσινων» απαιτήσεων με απλοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη προσαρμογή στις ποικίλες γεωργικές πρακτικές και τις τοπικές συνθήκες, περιλαμβάνει επίσης το πακέτο των μέτρων, μειώνοντας παράλληλα τις επικαλύψεις με τους υφιστάμενους εθνικούς κανόνες.
Για παράδειγμα, οι πιστοποιημένες βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα θεωρούνται αυτόματα ότι πληρούν ορισμένες από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση.
Για ορισμένες από τις πιο απαιτητικές απαιτήσεις, οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από τα κίνητρα για την προστασία των τυρφώνων και των υγροτόπων, όπως ορίζεται στο πλαίσιο της Ορθής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης 2 (ΟΓΚ 2). Η στήριξη αυτή θα τους βοηθήσει επίσης να συμμορφωθούν με τους εθνικούς κανόνες που υπερβαίνουν τα πρότυπα της ΕΕ, εξασφαλίζοντας δίκαιη αποζημίωση για τις προσπάθειές τους.
Για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτο, οι έλεγχοι θα εξορθολογιστούν με τη χρήση δορυφόρου και τεχνολογίας.
Επιπλέον, θα εισαχθεί μια νέα αρχή: μόνο ένας επιτόπιος έλεγχος ετησίως ανά εκμετάλλευση.
Η διαχείριση κρίσεων
Οι αγρότες της ΕΕ που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ζωονόσους αναμένεται να λάβουν καλύτερη στήριξη χάρη στις νέες πληρωμές για την αντιμετώπιση κρίσεων, που διατίθενται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και χάρη σε πιο ευέλικτα και προσιτά εργαλεία διαχείρισης κινδύνων.
Τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την ΚΑΠ, με την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής να απαιτείται μόνο για στρατηγικές τροποποιήσεις. «Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους γεωργούς που θα επωφεληθούν ταχύτερα από τις αλλαγές που εισάγονται», επισημαίνει η Κομισιόν.
Διαβάστε ακόμη:
- Μετά τον Κυρανάκη, ο Λυμπερόπουλος ετοιμάζει καταλήψεις σε λιμάνια και αεροδρόμια
- Φωτοβολταϊκά: Στο παγκόσμιο top-10 η Ελλάδα- Η Κίνα στην κορυφή
- Ρεκόρ πωλήσεων για συλλεκτικές κάρτες με τον Πάπα Λέοντα – Ξεπέρασε τον ΛεΜπρόν
- Η Χαλί Μπέρι γυμνή στο κρεβάτι με τον σύντροφό της – Διαφήμισε λιπαντικό για σεξ