Ποικίλες αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν στη Σλοβενία τα σχέδιά της κυβέρνησης για την επιβολή ενός ειδικού φόρου στις τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών ανοικοδόμησης μεγάλων περιοχών της χώρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κλέμεν Μπόσταντσιτς, ο φόρος θα επιβληθεί στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για διάστημα 5 ετών. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράξει έτσι 100 εκατ. ευρώ ετησίως ή συνολικά 500 εκατ. ευρώ.
Έχει εκτιμήσει το κόστος της καταστροφής από τις πλημμύρες σε 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά ύστερα από έντονο διάλογο με τις τράπεζες και σειρά αναλύσεων από το υπουργείο».
Το σχέδιο ανακοινώθηκε πιρν από περίπου μία εβδομάδα και τώρα όλοι περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειές του. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
«Ανά την Ευρώπη, εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Γκόλομπ.
Γιατί η ΕΚΤ δεν αντιδρά, όπως κάνει με την Ιταλία
Η Σλοβενία προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας – που σε αντίθεση με εκείνο της Ιταλίας για φόρο στις τράπεζες – δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ.
Η θέση της ΕΚΤ, όταν παρουσιάστηκε το ισπανικό σχέδιο, ήταν πως μπορεί να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για συγκεκριμένο σκοπό (όπως είναι στη σλοβενική περίπτωση η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες), αλλά όχι για να κλείσει η «τρύπα» στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Επομένως η κεντρική τράπεζα δέχεται τα σχέδια Ισπανίας, Σλοβενίας και επικρίνει εκείνο της Μελόνι. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε χρήση για αλλότροιους σκοπούς, θα πρέπει τα χρήματα που εισπράττονται από τον φόρο να πηγαίνουν σε ειδικό «κουμπαρά».
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες της Σλοβενίας είδαν αθροιστικά τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 145% στα 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το συνολικό ενεργητικό τους ήταν 51,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αυξημένο κατά 6,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο προσωρινός φόρος μπορεί να αποφέρει 102,6 εκατ. ευρώ φέτος. Η Σλοβενική Ένωση Τραπεζών δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα, καθώς περιμένει να παρουσιαστούν περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου.
Οι ελληνικές τράπεζες
Να θυμίσουμε ότι χθες οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν πάγωμα σε κάθε πληρωμή δανείου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 για όλους τους πληγέντες της Θεσσαλίας.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα παγώσουν και οι επιταγές και όλες οι πληρωμές των πληγέντων που περνούν μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ανασταλούν ασφαλιστικά ή άλλα προγράμματα.
Συγχρόνως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης της περιοχής με 50 εκατ. ευρώ.
Όταν λήξει η παραπάνω περίοδος τα μέτρα δεν θα έχουν οριζόντια λογική, αλλά θα εξατομικευθούν ανά πληγέντα με βάση τις ανάγκες του για επανεκκίνηση.