Οι άνθρωποι συχνά προτιμούν τον καφέ για τα διεγερτικά του αποτελέσματα και την πλούσια γεύση του. Επειδή όμως πολλές φορές η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος ή στομαχικές διαταραχές, ο ντεκαφεΐνέ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Επίσης η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στο σώμα για ώρες, επομένως ο ντεκαφεϊνέ είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για αργά το απόγευμα ή το βράδυ για να αποφευχθεί η διακοπή του ύπνου.

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ

Αν και ο ντεκαφεϊνέ δημιουργείται από τους ίδιους κόκκους με τον κανονικό καφέ -συνήθως arabica ή robusta- υποβάλλεται σε μια πρόσθετη διαδικασία για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της καφεΐνης από τον ωμό (πράσινο) κόκκο καφέ πριν από το καβούρδισμα. Ένας χημικός διαλύτης, όπως ο οξικός αιθυλεστέρας ή το διχλωρομεθάνιο (μεθυλενοχλωρίδιο), εφαρμόζεται στους κόκκους για την εκχύλιση της καφεΐνης. Μετά από αυτό, οι κόκκοι θερμαίνονται για να εξατμιστεί η υγρασία μαζί με τον διαλύτη.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του διαλύτη αφαιρείται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μερικοί ανησυχούν για τα πιθανά χημικά υπολείμματα. Όμως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων χημικού διαλύτη στον καφέ χωρίς καφεΐνη να μην υπερβαίνουν το 0,001%. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι το μούσκεμα με ζεστό νερό για να διαλυθεί η καφεΐνη. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ασφαλέστερη γιατί ο διαλύτης δεν διεισδύει στους κόκκους.

Σύγκριση καφεΐνης

Ο ντεκαφεϊνέ περιέχει όντως λίγη καφεΐνη, αλλά σε πολύ ελάχιστες ποσότητες – συνήθως όχι περισσότερο από 0,1% του κόκκου (σε σύγκριση με 1,5-2% στους κανονικούς κόκκους καφέ). Η διαδικασία αφαιρεί περίπου το 97% της καφεΐνης. Ο κανονικός καφές περιέχει 72 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά μερίδα 170 γρ., ενώ η ίδια ποσότητα ντεκαφεϊνέ περιέχει λιγότερο από 3 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Το ανώτατο όριο για την πρόσληψη καφεΐνης είναι 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (λιγότερο για έγκυες) για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών, όπως:

-Νευρικότητα
-Ανησυχία
-Ζάλη
-Αϋπνία
-Στομαχικές διαταραχές

Πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις και αρρυθμίες (ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς).

Οφέλη από τον καφέ με καφεΐνη

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ με καφεΐνη (2-3,5 φλιτζάνια την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, που περιλαμβάνει καταστάσεις όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και νευρολογικές (σχετικές με τον εγκέφαλο) διαταραχές. Άλλα πιθανά οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας , πέτρες στα νεφρά και ηπατικών επιπλοκών. Ο καφές συνδέεται επίσης με αυξημένη εστίαση, ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη συγκέντρωση – κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.

Μειονεκτήματα

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι προληπτική για τους περισσότερους καρκίνους. Ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Επίσης ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανονικού καφέ μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να τεκμηριωθεί μια σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη και της ΓΟΠ.

Οφέλη από την επιλογή του ντεκαφεϊνέ

Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες είναι γνωστές για την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα τα υψηλά επίπεδα χλωρογενικού οξέος (CGA), μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν έως και 543,23 χιλιοστόγραμμα CGA ανά λίτρο, αν και οι αυξήσεις στην ένταση ψησίματος μειώνουν σταδιακά την περιεκτικότητα. Επιπλέον ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να μειώσει τους κινδύνους και τις επιπλοκές διαφόρων ασθενειών χωρίς τις ανησυχίες της καφεΐνης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη.

Μειονεκτήματα

Η εξαγωγή της καφεΐνης από τον καφέ συνήθως βασίζεται σε χημικούς διαλύτες. Και ενώ αυτή η διαδικασία αφαιρεί αποτελεσματικά την καφεΐνη, μπορεί να εισάγει ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που μπορεί να μην ωφελούν τον οργανισμό. Η αποβολή τη καφεΐνης αλλάζει επίσης τις φυσικές γευστικές ενώσεις του κόκκου, μειώνοντας την πλούσια, δυνατή γεύση όταν ψήνεται. Χωρίς καφεΐνη, ο καφές χάνει τα χαρακτηριστικά του που τονώνουν τη διάθεση και την ενέργεια .

Τι να επιλέξετε

Όταν επιλέγετε τον καφέ σας, τελικά εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας. Τόσο ο ντεκαφεϊνέ όσο και ο κανονικός καφές είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών χλωρογενικών οξέων (CGAs), καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

Ο κανονικός καφές είναι η καλύτερη επιλογή για τόνωση ενέργειας και το πιο τολμηρό και πλούσιο γευστικό του προφίλ. Ο ντεκαφεϊνέ παρέχει μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αντιμετωπίζουν καταστάσεις που η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένη καθοδήγηση εάν είστε έγκυος ή έχετε μια πάθηση που μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στην καφεΐνη και τις πιθανές παρενέργειές της.

Διαβάστε ακόμη: