Στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτώνκαι να περιορίσουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, οι αρχές των Καννών αποφάσισαν να βάλουν «στοπ» στην ανεξέλεγκτη άφιξη γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων. Από την 1η Ιανουαρίου, μόνο πλοία που μεταφέρουν λιγότερους από 1.000 επιβάτες θα επιτρέπεται να δένουν στο λιμάνι της πόλης.

Η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή 27 Ιουνίου από το δημοτικό συμβούλιο των Καννών, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών και την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της περιοχής. Παράλληλα, θεσπίστηκε και όριο στον ημερήσιο αριθμό επιβατών που επιτρέπεται να αποβιβαστούν στην πόλη, το οποίο ορίστηκε στις 6.000.

«Οι Κάννες έχουν γίνει ένας σημαντικός προορισμός για κρουαζιερόπλοια, με πραγματικά οικονομικά οφέλη. Δεν πρόκειται για την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων, αλλά για τη ρύθμιση, την οργάνωση και τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την πλοήγησή τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος της πόλης, Νταβίντ Λισνάρ.

Τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που δεν πληρούν τα νέα κριτήρια, θα πρέπει είτε να ανακατευθυνθούν προς άλλα λιμάνια είτε να χρησιμοποιούν μικρότερα σκάφη (tenders) για την αποβίβαση των επιβατών τους.

Οι Κάννες δεν είναι οι μόνες

Η πρωτοβουλία των Καννών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από πολλές άλλες δημοφιλείς πόλεις, όπως η Νίκαια, η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ. Η Νίκαια, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε φέτος νέους περιορισμούς για τα κρουαζιερόπλοια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Η Βενετία, μάλιστα, έχει προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση ελλιμενισμού των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό της κέντρο, ενώ έχει επιβάλει και ειδικό τέλος εισόδου στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία μόνο ημέρα.

Η Γαλλία, η οποία υποδέχθηκε 100 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 – αριθμός που ξεπερνά ακόμη και τον πληθυσμό της – ηγείται των προσπαθειών για εξισορρόπηση των οικονομικών ωφελειών του τουρισμού με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ποιότητας ζωής και των υποδομών.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι του Μουσείου του Λούβρου πραγματοποίησαν πρόσφατα απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη χρόνια υποστελέχωση και τα ανεξέλεγκτα πλήθη που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εμβληματικού μουσείου.

Οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα νέα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα επιζήμια τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και για τους επιβάτες. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι ισχυρές και δεν περιορίζονται στη Γαλλία.

Στη Βαρκελώνη, κάτοικοι έχουν προβεί σε ιδιαίτερες μορφές διαμαρτυρίας, όπως η χρήση νεροπίστολων κατά τουριστών, επισημαίνοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού, όπως η αύξηση των ενοικίων και η εκτόπιση των ντόπιων από τις γειτονιές τους.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες στη Βενετία πήραν πολιτική διάσταση, όταν πρόσφατα οργάνωσαν κινητοποιήσεις με αφορμή τον πολυτελή γάμο του Τζεφ Μπέζος και της Λόρεν Σάντσεζ, καταγγέλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την υπερεκμετάλλευση των δημόσιων χώρων για ιδιωτικά συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμη: