Είναι γνωστόν τοις πάσι πλέον πως η Fed τυπώνει δίχως αύριο. Για την ακρίβεια, δεν «τυπώνει» κυριολεκτικά, αλλά… πληκτρολογεί απλώς μερικά ακόμη ψηφία και βουαλά, εγένετο χρήμα. Πράγματι, ο πλανήτης αυτή τη στιγμή τρέφεται από το «λεφτόδεντρο», κάτι που άλλωστε είχε παραδεχτεί ήδη από πέρυσι ο Νιλ Κασκάρι της Fed, όταν δήλωσε χωρίς ντροπή πως «υπάρχει άπειρη ποσότητα χρήματος στο σύστημα της Federal Reserve», εννοώντας φυσικά τις ψηφιακές πρέσες της που βαράνε υπερωρίες.

Μέχρι πριν λίγο καιρό γνωρίζαμε ότι η Fed ρίχνει κάθε μήνα στην αγορά $120 δις., έχοντας μάλιστα σπάσει κάθε ρεκόρ στα «χρόνια του κορωνοϊού», τυπώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, το 28% δηλαδή πάνω από το ¼ της συνολικής ποσότητας δολαρίων που υπήρξαν ποτέ, από τη γέννηση του δολαρίου και έπειτα. Το 28% μέσα σε μόλις μία χρονιά ουσιαστικά! Δε θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο τις ολέθριες συνέπειες του διαφαινόμενου πληθωρισμού που σύντομα θα επηρεάσει τις ζωές μας, αλλά θα σταθούμε στο τι σημαίνει για την αγορά η υπέρμετρη αυτή ρευστότητα.

Δεν πρόλαβε καλά καλά η αγορά να «χωνέψει» το $1,9 τρις. πακέτο τόνωσης του Μπάιντεν, και η τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο ακόμη πιο γενναίο, ακόμη πιο εξωφρενικό και άνευ προηγουμένου stimulus αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Όπως καταλαβαίνετε Wall Street και Bitcoin κάνουν πάρτι καθώς σαν εθισμένα τζάνκι αναμένουν τις επόμενες δόσεις ρευστότητας.

Όταν οι επενδυτές δε ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους…

Και όλα αυτά καθώς η Fed έπαψε πλέον να δημοσιεύει τον δείκτη προσφοράς χρήματος Μ1, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε καταντήσει ένα κακόγουστο αστείο εν μέσω ανεξέλεγκτου τυπώματος (η πορεία της καμπύλης από το 2020 κι έπειτα παίρνει μια τρομαχτική πορεία). Ουσιαστικά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μας ξεκαθαρίζει πως ούτε η ίδια δε ξέρει πλέον τι έχει και πόσο τυπώνει, και ούτε θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει (ποιος κρατάει άλλωστε ακόμη το σκορ του αμερικανικού χρέους;).

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, έχουμε από την μια το εκρηκτικό πλεόνασμα ρευστότητας. Δισεκατομμυριούχους επενδυτές που κυριολεκτικά δεν έχουν τι να κάνουν με τόσο ρευστό, και ψάχνονται διαρκώς να το «σπρώξουν», σε οτιδήποτε. Ακόμη και οι μικροεπενδυτές σπεύδουν να ποντάρουν τις $1.400 επιταγές τους την ημέρα κατάθεσης. Βρισκόμαστε μια παράλογη αλλά και συνάμα τόσο λογική αγοραστική φρενίτιδα.

Από την άλλη είναι δεδομένο πως η αγορά, παραδόξως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε bull market. Αν ρωτάτε εμάς, θα σας λέγαμε πως ρεαλιστικά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει καταρρεύσει, με βάση τα νούμερα. Προς το παρόν ωστόσο δε μπορεί κανείς να αρνηθεί πως η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών δε λέει ακόμη να σκάσει.

Τι έχουμε λοιπόν, όταν συνδυάσουμε πλεονάζουσα ρευστότητα και ανοδική αγορά; SPACs και NFTs, αυτό έχουμε. Τις δύο νέες και πιο καυτές τάσεις της Wall Street και του ραγδαία αναπτυσσόμενου χώρου του FinTech. (Αναλυτικά για τις SPAC εδώ)

Κάνε πέρα Bitcoin, ήρθαν τα NFT

Ψηφιακά ακίνητα από… χρυσάφι

Για τους πιο παράτολμους επενδυτές, δεν υπάρχει ιδανικότερη αγορά για τρελά ρίσκα και αποδόσεις από αυτή των κρυπτονομισμάτων. Τα συλλεκτικά crypto – έργα, γνωστά και ως NFTs, ακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους τελυταίους μήνες και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πρόκειται για συλλεκτικά έργα που δεν θα πίστευε κανείς πως κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και όμως… Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένα video clip… με δωρεάν εικόνες, από τον καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Beeple (Μάικλ Γουίνκελμαν) δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 67.000 δολάρια.

Παράλληλα, ένα από τα χιλιάδες ψηφιακά άβαταρ CryptoPunks πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 2 εκατ. δολαρίων, ενώ μία crypto – απόδοση του meme ‘Nyan Cat’ από το… μακρινό 2011, «έπιασε» 590.000 δολάρια σε μία πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Κάνε πέρα Bitcoin, ήρθαν τα NFT

Πως η κοπέλα του Musk έβγαλε $6 εκατ. μέσα σε λίγα λεπτά

NFTs ή non-fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από  μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης. Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια… Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης.

Σε αντίθεση με τα κλασικά κρυπτονομίσματα, με τα NFTs δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας ανταλλαγές και συναλλαγές. Ένα εύκολο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τη φύση τους είναι τα εισιτήρια συναυλιών. Κάθε εισιτήριο αναγράφει πάνω του συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως το όνομα του δημιουργού / εταιρείας, το όνομα του ιδιοκτήτη / αγοραστή, την ημερομηνία της συναυλίας και τον χώρο στον οποιο θα πραγματοποιηθεί.

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία παραγωγής διασφαλίζει ότι το εκάστοτε εισιτήριο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για καμία άλλη συναυλία ή άλλο εμπορικό σκοπό. Με τον ίδιο τρόπο, ένα NFT μπορεί να αλλάξει «χέρια» μόνο μέσω δημοπρασιών ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Ίσως το πιο διάσημο NFT που πωλήθηκε πρόσφατα είναι η καλλιτεχνική συλλογή WarNymph της Grimes, της κοπέλας του Elon Musk, η οποία εκμεταλλευόμενη φυσικά και το βαρύγδουπο brand name του δισεκατομμυριούχου CEO της Tesla, κατάφερε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά να πετύχει προσφορά 6 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του NFT της!

Κάνε πέρα Bitcoin, ήρθαν τα NFT

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.