Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την πόλη ο δήμαρχος της Οττάβα αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών.
Το κέντρο της Οττάβα έχει παραλύσε με οχήματα και αντίσκηνα που έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακή παράλυση.
Το «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε προ περίπου δύο εβδομάδων ως διαμαρτυρία οδηγών λεωφορείων κατά του μέτρου που επιβάλλει τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, αλλά εξελίχθηκε σε καθολική διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κατά της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό.
Γρήγορα μετετράπη σε ευρύτερο αντιεμβολιαστικό «κίνημα».
Οι διαδηλωτές συμπεριφέρονται όλο και πιο έντονα, ηχώντας τις κόρνες και τις σειρήνες των οχημάτων τους, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει συλλήψεις ακόμη και εκείνων που τροφοδοτούν τους διαδηλωτές με καύσιμα, χαρτιά τουαλέτας και τρόφιμα.
Ακροδεξιά και εξτρεμιστές
Η αστυνομία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες ότι το «Κομβόι Ελευθερίας» έχει προσελκύσει ακροδεξιά και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία, το δε Σάββατο κλήθηκε να αντιμετωπίσει πάνω από 60 περιστατικά κλοπών, εγκλημάτων μίσους και φθοράς ξένης περιουσίας.
Πρόσφατη δημοσκόπηση (Abacus Data) έδειξε ότι το 68% των Καναδών νιώθειο να έχει ελάχιστα κοινά με τους διαδηλωτές.
Άνευ προηγουμένου
Ο Καναδάς, η πρωτεύουσά του και το κοινοβούλιο είναι μαθημένες σε μεγάλες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.
Όπως ο επικεφαλής της αστυνομίας δηλώνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο σε σχέση με το «Κομβόι Ελευθερίας» ως προς το επίπεδο της οργάνωσης, της χρηματοδότησης και την αφοσίωσης των διαδηλωτών.
Ο εφιάλτης της κόρνας
Χωρίς ορατή λύση στον ορίζοντα, η αστυνομία αντιμετωπίζει τα επιτακτικά ερωτήματα των πολιτών «γιατί δεν κάνει περισσότερα» ώστε να πάψει η αναστάτωση στην καθημερινότητά τους.
Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές, αντιμετωπίζουν πλέον ακόμη και πιθανές αγωγές για τα κορναρίσματα από τα φορτηγά που ηχούν ασταμάτητα -παρότι οι διοργανωτές λένε τώρα ότι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αυτόν τον θόρυβο μόνο στις ώρες της ημέρας.
Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είναι το πιο πρόσφατο όπλο εκ μέρους των αξιωματούχων της πόλης που αυξάνουν τις πιέσεις στο «κίνημα» αλλά δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές πότε το αδιέξοδο θα τελειώσει, σημειώνει το BBC.