Ο Ρεπουμπλικανός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι επιβεβαίωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Καμάλα Χάρις των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τσέινι, που θεωρείτο προσωπικότητα με επιρροή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε άτομο που να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας από τον Ντόναλντ Τραμπ», τον σημερινό Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Η κόρη του, η πρώην Ρεπουμπλικανή βουλευτής Λιζ Τσέινι, είχε πει σε ακροατήριο στο Τέξας νωρίτερα ότι ο πατέρας της σχεδίαζε να στηρίξει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Ο Τραμπ προσπάθησε να κλέψει τις τελευταίες εκλογές χρησιμοποιώντας ψέματα και βία για να παραμείνει στην εξουσία αφού οι ψηφοφόροι τον απέρριψαν», είπε ο Τσέινι. «Δεν μπορεί ποτέ να του εμπιστευτούμε ξανά την εξουσία».

«Ως πολίτες, ο καθένας μας έχει καθήκον να βάλει τη χώρα πάνω από τον κομματικό χαρακτήρα για να υπερασπιστεί το σύνταγμά μας», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό θα ψηφίσω την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις».

Το στρατόπεδο της Χάρις χαιρέτισε τις παρατηρήσεις του κ. Τσέινι. «Η αντιπρόεδρος είναι περήφανη που έχει την υποστήριξη του Αντιπροέδρου Τσέινι και σέβεται βαθύτατα το θάρρος του να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα», δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον.

Ο Τσέινι προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα Ρεπουμπλικανών που έχουν εκφράσει ανησυχία για την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κόρη του, Λιζ Τσέινι, έχει ήδη υποστηρίξει την Αντιπρόεδρο Χάρις. Υπηρέτησε στην επίλεκτη επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των ταραχών στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου και ήταν μία από τους 10 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν για την παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ μετά το περιστατικό. Η κυρία Τσέινι έχασε τη θέση της στο Κογκρέσο το 2022 από έναν υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ.

Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δήλωση του Τσέινι, ο Τραμπ αποκάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρο «άσχετο RINO» – ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει «Ρεπουμπλικανός μόνο στο όνομα». Περιέγραψε επίσης τον Τσέινι ως τον «Βασιλιά των ατελείωτων, παράλογων πολέμων» – αναφερόμενος στον ρόλο του στον πόλεμο του Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη: