Μεγάλη είναι η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, θέτοντας σε συναγερμό υγειονομικές αρχές και επιστήμονες. Ο συγχρωτισμός που είθισται κατά την περίοδο των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα, ενώ σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη που βρίσκεται στην αρχή της αλλά και τις άλλες ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση, τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση.
Ήδη οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 παρουσιάζουν αύξηση κατά 40%. Ειδικότερα, οι εισαγωγές κυμαίνονται καθημερινά μεταξύ 220-270, πανελλαδικά, ενώ τα εξιτήρια μεταξύ 200-250. Σε επίπεδο επικράτειας, νοσηλεύονται περίπου1.480 ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό σε απλές κλίνες και περίπου 90 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στο πλαίσιο αυτό, με κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, προβλέπεται η επέκταση της -από τον περασμένο Οκτώβριο- σύμβασης παραχώρησης 50 κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, για χρονικό διάστημα από 01.01.2024 και έως και 31.03.2024. Σύμφωνα με την απόφαση, για το ίδιο χρονικό διάστημα και για τον ίδιο σκοπό, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ..
Τριπλασιασμός στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων
Η έξαρση στη δραστηριότητα το κορονοϊού «αποτυπώνεται» και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή Εξέτασης Αιτήσεων για τη χορήγησή τους, το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς εγκρίθηκαν περίπου 3.500 αντιικά φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι ένα αντίστοιχο τριήμερο του Νοεμβρίου, είχαν δοθεί περίπου 1.200, δηλαδή την Πρωτοχρονιά σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Παρά την μεγάλη έξαρση και την αύξηση των νοσηλειών θετικό είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το ποσοστό των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι είναι μικρότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και οι νοσηλείες είναι ολιγοήμερες. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός αυτό στην ανοσία (υβριδική και εμβολιαστική) αλλά και στις αντιικές θεραπείες.
Ωστόσο, οι εμβολιασμοί έναντι της νόσου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να συνιστούν στις ευπαθείς ομάδες να λάβουν έστω και τώρα το εμβόλιο. Όπως επισημαίνουν το εμβόλιο κατά της Covid είναι πλέον εποχικό, όπως και αυτό κατά της εποχικής γρίπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κορύφωση του κύματος θα επέλθει έως το τέλος Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ισχυρές συστάσεις για την προστασία από τον κορονοϊό και τις λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ο ρόλος της νέας υποπαραλλαγής
Στην αύξηση της διασποράς εκτιμάται ότι παίζει ρόλο και η νέα υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, που στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30% των κρουσμάτων.
«Είναι μία υπο-παραλλαγή που κατά πάσα πιθανότητα έχει αυξημένη μολυσματικότητα, σε σχέση με την αρχική υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.86. Παρουσιάζει αύξηση στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», αναφέρει στο Insider ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτριος Παρασκευής.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι του 15% έως 29% που είχε προβλέψει έως τις 8 Δεκεμβρίου. Το CDC αναφέρει ότι η υπομονάδα συνεχίζει να προκαλεί αυξανόμενο ποσοστό των μολύνσεων και είναι πλέον αυτή που κυκλοφορεί ευρύτερα στη χώρα. Όπως τονίζει, η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υπομονάδα είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, σε σχέση με άλλες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει αύξηση σε μολύνσεις ή νοσηλείες, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον της.
«Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως “υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος”, που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα», αναφέρουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ.