Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Ερντογάν, παραχωρώντας ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταγράφει απώλειες. Ειδικότερα, τα ιστορικά κέρδη που είχε σημειώσει το διάστημα 21-24 Δεκεμβρίου υπονομεύθηκαν, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της χώρας και την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

Η λίρα βρισκόταν στο 13,3 έναντι του δολαρίου με ισχνές συναλλαγές στις 10:06 ώρα Ελλάδος, 1,36% πιο αδύναμη από το κλείσιμο της Πέμπτης και με πτώση 20% από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με τα εισοδήματα των Τούρκων έχουν διαβρωθεί τους τελευταίους μήνες από τη διολίσθηση της λίρας, αν και ανέκαμψε από 18,4 σε 10,25 δολάρια την περασμένη εβδομάδα μετά την εισαγωγή ενός κρατικού προγράμματος για την προστασία των τοπικών καταθέσεων σε λίρα από τις απώλειες υποτίμησης έναντι των σκληρών νομισμάτων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες αλλαγής του momentum, φαίνεται πως οι επενδυτές δεν πείθονται από τις ευκαιριακές τακτικές του Τούρκου προέδρου, καθώς η λίρα έχει απωλέσει σχεδόν τα μισά από τα ιστορικά κέρδη της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπάτι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αποταμιεύσεις των Τούρκων σε δολάρια έχουν έκτοτε μειωθεί, αλλά τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τοπικές αποταμιεύσεις σε σκληρό νόμισμα εκτοξεύτηκαν στο ρεκόρ των 238,97 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες στους αναλυτές αγορών και τους οικονομολόγους με τις αλλόκοτες δηλώσεις του.