Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξκολουθεί να διασκεδάζει τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας την όποια αναφορά για την οικονομική κρίση και την  κατρακύλα της τουρκικής λίρας. 

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι κοντά στο στόχο της να καταστεί μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου(!), παρότι το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «Πυξίδα μας είναι η προστιθέμενη αξία παραγωγής. Η Πορεία μας: η επένδυση, η εργασία, η παραγωγή, οι εξαγωγές και η ανάπτυξη. Στόχος μας: Να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες και είμαστε κοντά στον στόχο μας πιο κοντά από ποτέ».

Νεμπατί: «Οι Τούρκοι δεν έχουν καμία σχέση με δολάριο και ευρώ!»

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μια πλασματική εικόνα έδωσε και ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί, επιχειρώντας να βγάλει από το «κάδρο»  το πανάκριβο συνάλλαγμα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις πολιτών.

«Πόσοι έχουν χρέη σε συνάλλαγμα; Πόσες εταιρείες; Εμείς δεν το γνωρίζουμε; Eμείς γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Ο απλός πολίτης τι σχέση έχει με το συνάλλαγμα; Γιατί τον αφορά το συνάλλαγμα;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ενώ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ… fake news για τις κάμερες τις ουρές για ψωμί!».

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά όμως, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται και σήμερα, κατά 6%, όπως συνεχίζεται και η αύξηση των τιμών.

Διατηρούνται οι πιέσεις στη λίρα

H τουρκική λίρα συνεχίζει και σήμερα σε καθοδική πορεία, διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών σε μια νέα ένδειξη ότι τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για να στηρίξουν το νόμισμα ενδεχομένως να μην είναι αρκετά.

Το τουρκικό νόμισμα χάνει πάνω από 2% σήμερα στα 12,1635 ανά δολ. με τις συνολικές απώλειες από την αρχή της εβδομάδα να ξεπερνούν πλέον το 12%. Αυτό ακολουθεί την ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας μετά το χαμηλό που σημείωσε πάνω από το επίπεδο των 18 λιρών ανά δολ. Η ανεξέλεγκτη κατρακύλα του νομίσματος ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα σχήμα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτει τις ζημιές σε καταθέσεις σε λίρα.