Την απώλεια του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος σκοτώθηκε χθες το πρωί όταν συνετρίβη το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στην Καλαμάτα στο οποίο επέβαινε, θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία.

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στην Καλαμάτα, όταν κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής αεροπορίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 40χρονος επισμηναγός.

Μάλιστα, όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των δύο παιδιών του που παρακολουθούσαν την πτήση από το αεροδρόμιο, ενώ το ένα του παιδί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ρωτούσε πού είναι ο πατέρας του, καθώς είχε χαθεί από το οπτικό τους πεδίο.

Καλαμάτα: Τι «βλέπουν» εμπειρογνώμονες για τα αίτια της συντριβής

Σύμφωνα με το Open, ειδικοί αναλυτές στη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων σημειώνουν ότι, για την τραγωδία στην Καλαμάτα, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε επρόκειτο για μηχανική βλάβη, που οδήγησε στη συντριβή, είτε για λάθος εκτίμηση του χειριστή.

Όπως τονίζουν, αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη κλίση και πολλά G. Αν κανείς υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπτά G της άσκησης, ενδέχεται το αεροσκάφος να έχει απώλεια στήριξης. Λόγω του ύψους, ο επισμηναγός υπάρχει περίπτωση να μην πρόλαβε να εκτιναχθεί, ώστε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Επίσης, λόγω της υπέρβασης των G υπάρχει περίπτωση να υπήρξε κάποια βλάβη, είτε στην άτρακτο, είτε στα πηδάλια, είτε στο φτερό. Όλα τα ενδεχόμενα θα ερευνηθούν από την αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που κατέπεσε είναι ένα τύπου Τ-2 της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, στο οποίο επέβαινε μόνο ο αξιωματικός που έχασε τη ζωή του.

Το διθέσιο αεροσκάφος που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση αναχαίτισης κατέπεσε λίγο πριν προσγειωθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν την πτώση ακούστηκαν εκρήξεις.

Βίντεο από τη χθεσινή ενημέρωση για τη συντριβή στην Καλαμάτα:

Καλαμάτα: Σενάρια και αίτια της πτώσης

Μέσα στην πρώτη ώρα που έγινε γνωστό το γεγονός, το ΓΕΑ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης με στόχο να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους το σχετικό πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι εξαιρετικά σαφές και ξεκάθαρο ως προς τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του T-2.

«Η διερεύνηση του δυστυχήματος θα ολοκληρωθεί άμεσα καθώς το γεγονός συνέβη σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο και σε εύκολα προσβάσιμο σημείο από τα αρμόδια συνεργεία. Οι εμπειρογνώμονες θα συλλέξουν όλα τα κομμάτια του αεροσκάφους και εφόσον το ανασυνθέσουν θα δουν αν λείπει κάποιο από αυτά και συγκεκριμένα ποιο, ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Σε μία πρώτη εκτίμηση, εάν τα κομμάτια είναι συγκεντρωμένα και όχι διάσπαρτα, θα πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο που θέλει της πτώσης να προηγήθηκε έκρηξη, κάτι το οποίοι ισχυρίστηκαν κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το αεροπλάνο θα είχε διαλυθεί με τα κομμάτια του να βρίσκονται διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πτώσης του» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ένα από τα σενάρια που, επίσης, εξετάζονται είναι η πιθανότητα εξαιτίας των βίαιων ελιγμών του αεροσκάφους, στο πλαίσιο της άσκησης και της επιβάρυνσης του με πολλά G, να αποκολλήθηκε κάποιο εξάρτημά του το οποίο εν συνεχεία μπορεί να χτύπησε κάποιο ζωτικό κομμάτι του, όπως π.χ το κάθετο ουραίο φτερό του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν έμπειροι αεροπόροι, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο πιλότος να δοκίμασε να φτάσει το αεροσκάφος στα όριά του. Κάτι το οποίο πιθανόν θα μπορούσε να συμβεί στο πλαίσιο μίας επίδειξης των δυνατοτήτων του Τ-2, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των ελιγμών του, αυτό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις εντολές του κυβερνήτη του, και τελικά να συντριβεί.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τα συλλυπητήριά του προς το ΓΕΑ και τους οικείους του Επαμεινώνδα Κωστέα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα την οικογένειά του ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα της.

Βίντεο από τη χθεσινή ενημέρωση για τη συντριβή στην Καλαμάτα:

Καλαμάτα: «Ήταν ο άγγελος μου» – «Ραγίζει καρδιές» η αδελφή του επισμηναγού που πέθανε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια του 40χρονου επισμηναγού, που έχασε τη ζωή του όταν συνετρίβη εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Η αδελφή του επισμηναγού μίλησε στην εκπομπή του Mega, Live News, και όπως μετέφερε, η οικογένεια έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

«Ήταν εκεί η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένεια του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί».

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι, ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που δυστυχώς έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια» πρόσθεσε η αδελφή του επισμηναγού.

Στην ίδια εκπομπή, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε όσα είδε, υποστηρίζοντας πως «άκουσα έκρηξη και είδα το αεροσκάφος σε χαμηλό ύψος».

Καλαμάτα: Πώς συνέβη η τραγωδία

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου, στην Καλαμάτα, όταν κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής αεροπορίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 40χρονος επισμηναγός.

Η πτώση σημειώθηκε στα 500 μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή Άρι στη Μικρομάνη.

Μάλιστα, όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των δύο παιδιών του που παρακολουθούσαν την πτήση από το αεροδρόμιο, ενώ το ένα του παιδί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ρωτούσε πού είναι ο πατέρας του, καθώς είχε χαθεί από το οπτικό τους πεδίο.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που κατέπεσε είναι ένα τύπου Τ-2 της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, στο οποίο επέβαινε μόνο ο αξιωματικός που έχασε τη ζωή του.

Σημειώνεται πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση αναχαίτισης και κατέπεσε λίγο πριν προσγειωθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν την πτώση ακούστηκαν εκρήξεις.

Η επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του 40χρονου επισμηναγού: «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

Διαβάστε ακόμη: