Σε σημαντική αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου με όπλο την ενέργεια, προχώρησαν Αθήνα και Κάιρο.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.Κ. Ξιφαρά πέτυχαν σημαντική αρχική συμφωνία ώστε η ελληνική εταιρία να προμηθευτεί ποσότητες LNG από την EGAS.

«Η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. βρίσκεται σε έξαρση, ενώ με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει την εξασφάλιση περισσότερων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου σε τιμές ανταγωνιστικές. Κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε συμπίεση του ενεργειακού κόστους των πελατών της ελληνικής κρατικής εταιρίας» μας έλεγε άνθρωπος από το επιτελείο Σκρέτα.

Ο ΥΠΕΝ όμως αποκάλυψε πως γίνονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom με στόχο «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπραγματεύεται με τη ρωσική Gazprom για «ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου», κάτι που επιβεβαίωσε και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Τα νοικοκυριά όμως υποφέρουν από τους λογαριασμούς φυσικού αερίου αφού οι τιμές έχουν πάει 3 και 4 φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι!

Ενδεικτικά η τιμή του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό από τα 0,017 ευρώ ανά Κιλοβατώρα πέρυσι το Νοέμβριο, φέτος έχει εκτοξευθεί στα 0,098 ευρώ (αύξηση 449%). Αντίστοιχα το τιμολόγιο για κεντρική θέρμανση από 0,019 ευρώ πέρυσι το Νοέμβριο, έχει αυξηθεί φέτος στα 0,10 ευρώ (αύξηση 426%). Τέλος το τιμολόγιο για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό από 0,021 ευρώ πέρυσι, φέτος διαμορφώνεται στα 0,101 ευρώ (αύξηση 380%).

Ακολουθούν οι λογαριασμοί τις διεθνείς τιμές δυστυχώς: η τιμή (TTF) του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί από τα επίπεδα των 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις αρχές του έτους, έως και τα 116 ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου. Ακολούθησε μια μικρή αποκλιμάκωση μέχρι τα 65 ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα είχαμε νέα άνοδο στα επίπεδα των 95 ευρώ.

«Στην πράξη η μείωση της τάξης του 15% που θα κάνει η ΔΕΠΑ δυστυχώς εξατμίζεται και δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» μας λένε στο ΥΠΕΝ που παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Οι καταναλωτές όμως δεν έχουν αμηχανία, μόνο απελπισία όταν βλέπουν τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουν…