Η κακοκαιρία «Φίλιππος» επελαύνει το τελευταίο 24ωρο στην χώρα και αρκετές περιοχές έχουν «ντυθεί» στα λευκά, μεταξύ αυτών και η Αττική.

Με το πρόσφατο παρελθόν της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και το χάος που επικράτησε, ο κρατικός μηχανισμός αυτήν τη φορά δείχνει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος απέναντι σ’ αυτό το νέο «κύμα κακοκαιρίας», το οποίο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα «σφυροκοπά» τη χώρα μέχρι την προσεχή Κυριακή, 13 Μαρτίου.

Η Πολιτική Προστασία μάλιστα απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες, μέσω sms, για την αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων.

Παράλληλα συστήνει τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Βόρεια και Ανατολική Αττική και στις περιοχές Βιλίων, Φυλής και Ερυθρών Βοιωτίας.

Όπως επισημαίνεται η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Η επέλαση του χιονιά στην Αττική ξεκίνησε από χθες το βράδυ με αποτέλεσμα η Τροχαία να έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς.

Ήδη, από τις 10 το βράδυ σε ισχύ είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα και τα μεγάλα φορτηγά και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, στην Αττική Οδό, στον περιφερειακό Υμηττού και στον περιφερειακό Αιγάλεω.

Παράλληλα, στα διόδια των Αφιδνών, η Τροχαία λίγο πριν τις 07:00 απαγόρευσε για μισή ώρα τη διέλευση των οχημάτων λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Στο σημείο βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα που δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο καθώς και αλατιέρες που ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο οδόστρωμα μέχρι την Μαλακάσα όπου το ύψος του χιονιού στην εθνική οδό είναι μεγάλο.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες - Σύσταση για τις μετακινήσεις

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Κλειστά σχολεία και αύριο στην Αττική

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο ορισμένα σχολεία της βορειοανατολικής Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος», όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Και σε ένα σημείο της Δυτικής Αττικής όπως είναι στα Βίλια αλλά και στη Φυλή» είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρχει συνάντηση με τους δημάρχους το μεσημέρι.

«Βάσει των δεδομένων και των φαινομένων θα υπάρξει ανακοίνωση νωρίς το απόγευμα», συμπλήρωσε.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Κλειστοί δρόμοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στη Φυλή (Χασιά) λόγω χιονόπτωσης δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα προς Δερβενοχώρια από το ύψος της μονής Κλειστών.

Επίσης, κλειστή είναι η οδός Διονύσου από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου προς τον Άγιο Πέτρο στην Πεντέλη.

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως, από το κοιμητήριο Παπάγου προς Υμηττό. Στην επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι το πάρκο Ανατολής.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες - Σύσταση για τις μετακινήσεις

Πώς θα «κινηθεί» η κακοκαιρία «Φίλιππος» τις επόμενες ώρες

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της νέας κακοκαιρίας, με βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές κυρίως πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο, ενώ εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα σημειώνεται χιονόνερο.

Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα. Από το μεσημέρι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.

Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, όμως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία τοπικά οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.