Θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις αισχροκέρδησαν πουλώντας αντιολισθητικές αλυσίδες μέσα στην κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, που ανέφερε σήμερα (07/02) ότι «όποιοι έχουν πουλήσει αλυσίδες πολύ ακριβά σε σύγκριση με όσο τις αγόρασαν ή τις πουλούσαν στο παρελθόν, δηλαδή για ξεπερνώντας το περιθώριο κέρδους τους, προφανώς θα τιμωρηθούν».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να το ελέγξουν αυτό, αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των πωλήσεων», μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κ. Αναγνωστόπουλος προσέθεσε πως όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση λίγων ημερών, εμφανίζονται κρούσματα κερδοσκοπίας. «Ακόμη και χωρίς καταγγελίες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και γι’ αυτόν τον λόγο, ελέγχονται», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ισχύσει πλαφόν στην τιμή, ανέφερε ότι «η έννοια του “πλαφόν” στην τιμή αποτελεί πολύ επικίνδυνη πρακτική σε μία ελεύθερη οικονομία. Αν, για παράδειγμα, βάζαμε πλαφόν στις αλυσίδες, επειδή υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, το πιθανότερο ήταν ότι πολλές από αυτές τις αλυσίδες θα κατέληγαν στη μαύρη αγορά για να πωληθούν στις τιμές που θα ήθελε πραγματικά ο επιχειρηματίας. Θα προφασιζόταν ότι δεν έχει άλλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, τόνισε ότι «διαπιστώνουμε πως “ο λύκος, στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Κάθε φορά που έχουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, αυτό το προϊόν πωλείται πάντα με καπέλο. Στην Αθήνα, υπάρχουν καταγγελίες για αλυσίδες, τις οποίες τις αγόραζαν 40€ με 45€ και σήμερα τις αγόρασαν 70€. Μας έχουν στείλει και αποδείξεις, τις οποίες και εμείς, με τη σειρά μας, θα στείλουμε στο Υπουργείο, προκειμένου να τις ελέγξει ξανά».

Για τη διαφορά τιμής μεταξύ χωραφιού και ραφιού στο λιανεμπόριο, ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι «πάντοτε υπήρχε, αλλά έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό», εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην ενεργειακή κρίση. Όσον αφορά το Market Pass και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, σημείωσε πως «όποτε και να ανοίξει, κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό. Θα δοθεί άπλετος χρόνος και αυτά τα χρήματα θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (ο κάθε δικαιούχος) μέχρι το τέλος Αυγούστου, ανεμπόδιστα».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, «δεν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όλοι θα εξυπηρετηθούν. Στις επόμενες περίπου δέκα με δεκαπέντε ημέρες, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό ώστε να εξυπηρετηθεί αλλά και να λάβει την απαραίτητη αυτή ενίσχυση, λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στη χώρα».

Μιλώντας για τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση των νοικοκυριών, το λεγόμενο «Καλάθι της Σαρακοστής» διευκρίνισε ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εφαρμοσθεί την Τετάρτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη: