Η υπηρεσία αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε νωρίτερα, σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Γαία» προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα το απόγευμα (10/12) και έως αύριο το βράδυ (11/12), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους, αλλά και την ενίσχυση των νοτίων ανέμων. Από το μεσημέρι (10/12) αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που ενδεχομένως προς το βράδυ θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, ενώ, βροχές θα σημειωθούν, επίσης, στα βόρεια ηπειρωτικά. το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης θα είναι κατηγορίας 3, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση επεισοδίων βροχόπτωσης (RPI). Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής σκόνης, σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν χαρακτηριστικά λασποβροχής. Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση, φθάνοντας κατά τόπους στα πελάγη τα 7 μποφόρ.

Αναβάθμιση της κατηγορίας του επεισοδίου βροχόπτωσης σε 4 αναμένεται αύριο (11/12), αφού βροχές, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ενώ, καταιγίδες και –πιθανώς– χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Λασποβροχές, κατά τόπους, αναμένονται και την αύριο. Τα φαινόμενα μετά το απόγευμα θα περιορισθούν σταδιακά στη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου καθώς και τα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στις περιοχές όπου αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες, περιλαμβάνεται και ο νομός Αττικής.

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, προς το βράδυ, όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ θα στραφούν από το μεσημέρι σε δυτικούς, έως 5 μποφόρ. Το διήμερο, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα συνοδεύονται από υψηλό κυματισμό, στο Βόρειο Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμη: