Το θερμόμετρο «εκτοξεύθηκε» στα…ύψη, φθάνοντας έως τους 40 βαθμούς στη Μακεδονία. Ωστόσο, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ραγδαία αλλαγή του καιρού με επικίνδυνα μπουρίνια λόγω του φαινομένου της ψυχρής λίμνης.

Σήμερα, πάντως, οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά, με τη θερμοκρασία σε περιοχές της Μακεδονίας να ξεπερνά τους 39℃.

Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα κατεγράφησαν στο Δίον Πιερίας με 39.9 βαθμούς, τη Σίνδο (39.6), τη Γαβαλού Αιτωολοακαρνανίας (38.2), το Νόησις Θεσσαλονίκης (38) και τη Σαλαμίνα (37.9 βαθμοί), σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ραγδαία μεταβολή του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες ημέρες στη χώρα.

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, εκτιμώνται επικίνδυνα μπουρίνια. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

«Στροφή 180 μοιρών θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι», σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Τι είναι το «φαινόμενο ψυχρής λίμνης»

«Με τον όρο αναφερόμαστε σε μία κλειστή περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα, προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.

Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες», έγραψε ο μετεωρολόγος.

«Πονηρός καιρός»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε ότι «οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας ξεγελάσουν και να μας πιάσουν στον ύπνο…

Αυτό, διότι μπορεί η ημέρα να αρχίζει με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δε θα προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθεί αργότερα, αφού προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπούν από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι.

Για αυτό και τονίζουμε ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο».

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές, ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.