Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο καιρός τις επόμενες μέρες θα απέχει από τον καύσωνα που βιώναμε τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook: «Μετά τη ζέστη, έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες. Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο ισχυρό θερμό κύμα που τα τελευταία 24ωρα έχει ανεβάσει τον υδράργυρο κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές».

«Σήμερα, Παρασκευή, η πολλή ζέστη θα επιμείνει, με έμφαση τα κεντρικά, ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από τα δυτικά θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», προσθέτει «Η ψυχρή λίμνη με τις φονικές καταιγίδες στην Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας»

Αισθητή πτώση 

Όπως συνεχίζει στο post του, «από αύριο, Σάββατο, και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες. Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης (μπλε καμπύλη) αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής (κόκκινα βέλη) θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη ψυχρή λίμνη, που στον χάρτη μας απεικονίζουμε με το γράμμα Χ και που δίνει τις φονικές καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη, προς τη χώρα μας».

«Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχουμε ήδη στη χώρα μας θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα», εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Καιρός: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» με επικίνδυνες καταιγίδες

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς.

Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.