Τον προηγούμενο μήνα, όταν η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse προκαλούσε κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια, οι θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας έβγαλαν τεράστια κέρδη, πουλώντας τραπεζικές μετοχές που… δεν είχαν.
Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα μήνα κέρδισαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τη διαφορά τιμών πώλησης-επαναγοράς.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και ο Απρίλιος αποδεικνύεται καταστροφικός μήνας για τα hedge funds και τους περιβόητους “σορτάκηδες”.
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχαν υποστεί τον προηγούμενο μήνα.
Σε τροχιά ανάκαμψης και το ελληνικό, όπου ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 10,3% στη διάρκεια του Απριλίου.
Όσοι επέμειναν να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση των αγορών, καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Ortex που παρακολουθεί τις διεθνείς αγορές Παραγώγων, μέσα σε τρεις εβδομάδες οι “σορτάκηδες” έχουν χάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο από το short selling σε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές – και πολύ περισσότερα συνολικά σε διάφορες μετοχές.
Περιμένοντας να γίνει η… στραβή
Κάποιοι κλείνουν θέσεις με ζημίες και εγκαταλείπουν τη μάχη. Άλλοι συνεχίζουν αυξάνοντας το στοίχημα και περιμένουν την “στραβή” που θα φέρει αναστάτωση στις αγορές και θα προκαλέσει μεγάλη πτώση.
Τι μπορεί να συμβεί; Ίσως και όποια νέα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα – ενδεχομένως στην Ιταλία αυτή τη φορά, μία απροσδόκητα σημαντική αύξηση επιτοκίων από μεγάλη κεντρική τράπεζα, ή αρνητικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής, της ευρωπαϊκής ή της κινέζικης οικονομίας.
Ο οίκος Ortex υπολογίζει ότι περίπου το 1% του συνολικού αριθμού τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, είναι πουλημένο short στα χρηματιστήρια.
Οι ανοιχτές θέσεις στο ΧΑ
Πολλά ανοιχτά στοιχήματα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τα επιθετικά funds κάνουν κατά καιρούς ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους και με τις κινήσεις τους διαμορφώνουν βραχυχρόνια τάση, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Τον Μάρτιο πρωταγωνίστησαν σε αγοραπωλησίες προθεσμιακών συμβολαίων αξίας περίπου 195 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές μετοχές. Τον Απρίλιο συνεχίζουν με χαμηλότερη ένταση, ίσως και λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά προθεσμιακά συμβόλαια λήξεως Ιουνίου για δεκάδες εκατομμύρια μετοχές των συστημικών τραπεζών του ΧΑ, συνολικής τρέχουσας αξίας 52,3 εκατ. ευρώ.
Η πιο “πουλημένη” τράπεζα είναι η Alpha, με ανοιχτά συμβόλαια για 12,7 εκατ. μετοχές, αξίας 15,4 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο έχει σημειώσει άνοδο 7,3%. Οι επίδοξοι κερδοσκόποι ελπίζουν ότι έως τον Ιούνιο θα βρεθεί κάποια στιγμή κάτω από την τωρινή τιμή των 1,21 ευρώ και θα μπορέσουν να βγάλουν κέρδος. Την προτιμούν για τζόγο short selling επειδή έχει μεγάλη διασπορά και δεν υπάρχουν ενεργοί μεγαλομέτοχοι που να την “κουμαντάρουν”
Μεγαλύτερης συνολικής αξίας (21,3 εκατ. ευρώ) είναι τα ανοιχτά προθεσμιακά συμβόλαια στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που έχει ανεβεί 14,5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες: Αντιστοιχούν σε 9.250.000 μετοχές.
Ακολουθεί η Εθνική, με ανοιχτά συμβόλαια για 2.271.000 μετοχές, συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο έχει σημειώσει άνοδο 8,8%
Συγκριτικά μικρός ο αριθμός ανοιχτών συμβολαίων στη Eurobank: Αντιστοιχούν σε 3.368.000 μετοχές αξίας 4,6 εκατ. ευρώ. Πολλοί κερδοσκόποι “κάηκαν” στους δύο προηγηθέντες ανοδικούς γύρους και επί του παρόντος την αποφεύγουν, βλέποντας ότι διατηρεί ανοδική δυναμική (+12% τον Απρίλιο).