Ενδεικτικές ήταν οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα, Παρασκευή (30/7), σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 107 σταθμούς, ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 °C.

Οι οκτώ περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες:

«Τα χειρότερα έρχονται. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα. Θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία», τόνισε στη συνέχεια ο Κ. Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι η πιο «καυτή» ημέρα θα είναι η Δευτέρα.

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ”ανάσες”. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Σπάει «κοντέρ» ο καύσωνας -Η θερμοκρασία φτάνει και τους 45 βαθμούς Κελσίου

Το meteo.gr νωρίτερα εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση με ακόμη πιο ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα κορυφωθούν τη Δευτέρα (2/8) και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

Ο χάρτης με την κίνηση των αερίων μαζών:

Γιατί τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Η απάντηση, όπως υποστηρίζει η ομάδα του meteo.gr, «βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη συνέχεια, ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας, με κορύφωση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη νότια Βαλκανική και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα-ρεκόρ για πολλές περιοχές.