Το «σύνθημα» για αύξηση των θέσεων στην ελληνική αγορά που αναμένεται να δώσει η θετική έκθεση η Fitch, θα αρχίσει να αποτιμά από σήμερα η ελληνική οικονομία.
Αν και υπό διαφορετικές συνθήκες η έκθεση του μεγάλου διεθνούς οίκου θα μπορούσε να σημάνει πολλά τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στο ευρύ πλαίσιο της οικονομίας, οι τρέχουσες συγκυρίες δεν φαίνεται να ευνοούν τουλάχιστον άμεση εκτόξευση των δεικτών των μετοχών και εξαιτίας του γεγονότος ότι η χρηματιστηριακή αγορά σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφλήσει την θετική εξέλιξη.
Η αναβάθμιση της χώρας σε BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, έρχεται μετά τις αντίστοιχες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων Scope, DBRS και Standard and Poor’s και μπορεί να «μεταφραστεί» σε αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα στα οποία αναμένονται εισροές 10 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος χρόνου ολίγων μηνών.
Χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία της αξιολόγησης ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο αξιόπιστων διεθνών οίκων, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ειδικό βάρος μιας έκθεσης δεν είναι του ίδιου μεγέθους σε σύγκριση με το παρελθόν.
Και αυτό γιατί η πανδημία πέραν των ανατροπών που επέφερε στα συστήματα υγείας διεθνώς, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει πολιτική άτυπης ποσοτικής χαλάρωσης απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να βρίσκεται στο 3,64%, δηλαδή πλησίον των αντίστοιχων χωρών της Νότιας Ευρώπης, χωρίς εμφανή περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων.
Οι επιφυλάξεις Στουρνάρα
Εκτός αυτών των δεδομένων οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο έτος, φαίνεται να «ψαλιδίζονται», παρά τους αισιόδοξους τόνους που επιχειρεί να εκπέμψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Λίγες ημέρες πριν την έκδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την Νομισματική Πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της Οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2024.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ο Γιάννης Στουρνάρας η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,4% εφέτος και 2,5% ετησίως το 2023 και το 2024.
Μόλις πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το τρέχον έτος, 3,0% για το 2024 και 2,7% για το 2025.
Τα μεγέθη αυτά αποτυπώνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας μετά την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.
Το ΑΕΠ στο άλλοτε προβληματικό μέλος της ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο 8,4% το 2021 και 5,6% πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης μετά την πανδημία.
Πάντως ακόμη και αν “κατεβάσει” ταχύτητα, η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης διασφαλίζουν ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδος θα συνεχίσει να μειώνεται δραστικά.
Μετά την κορύφωσή του πολύ πάνω από 200%, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει πλέον διαμορφωθεί σε περίπου 165% και θα μειωθεί σε 144,7% έως το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπεται να δημοσιεύσει τις επίσημες προβλέψεις της στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική τον Δεκέμβριο.
Κλειδί η παραγωγικότητα
Η κυβέρνηση μπορεί να αισιοδοξεί για την οικονομία και μετά τα θετικά αποτελέσματα των πολλαπλών συναντήσεων που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικό επιτελείο, τραπεζίτες και επιχειρηματίες στο Λονδίνο πριν μερικές μέρες, αλλά στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέρας την ακρίβειας.
Στο «μέτωπο» αυτό παρά τις φιλότιμες πλην όμως αποσπασματικές και ατελέσφορες ως αποδεικνύονται προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών, λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Όπως επισήμανε πρόσφατα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης: Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πρωτίστως θέμα μισθών – και το θέμα των μισθών είναι ζήτημα επενδύσεων και παραγωγικότητας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όπως έχουμε ένα αγαθό σαν το κινητό που είναι ένα διεθνές αγαθό και έχει μια αντιμετώπιση προσφοράς και ζήτησης, πολύ συγκεκριμένη. Καθορίζεται η τιμή του από αυτήν την σχέση προσφοράς και ζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά εγχώρια αγαθά. Σε κάθε περίπτωση, ο μισθός εδώ είναι αυτός που είναι. Και δεν μιλάω για τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τον μισθό της ιδιωτικής οικονομίας που είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων πάνω από 85 – 90%. Άρα η ακρίβεια ως σχέση μισθού – τιμών είναι ένα ζήτημα που αφορά τους μισθούς, ιδίως στην Ελλάδα, και οπωσδήποτε μετά αφορά και τις τιμές των αγαθών.
Κέρδη 6,9% το Νοέμβριο
Μετά την έκθεση της Fitch η πρώτη αποτύπωση των αντιδράσεων της αγοράς πρόκειται να καταγραφεί στους δείκτες του ελληνικού Χρηματιστηρίου από την σήμερα.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν μετά επιτάσεως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές από τα σημερινά επίπεδα, αφού το περιεχόμενο της έκθεσης και η αναβάθμιση θεωρούνταν ως δεδομένα εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Επισημαίνουν επίσης ότι για να υπάρξει απεγκλωβισμός από τα σημερινά πλαίσια απαιτούνται συνολικές και όχι αποσπασματικές κινήσεις όπως φάνηκε να γίνεται με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Στο εταιρικό επίπεδο μπορεί να αξιολογούνται επίσης κινήσεις, όμως αυτές δεν κρίνονται ικανές να δώσουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες σημαντική ώθηση για υπέρβαση των δεικτών.
Απολογιστικά ο Νοέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα χρηματιστήρια. Στην Αθήνα και σε επίπεδο μήνα, τα κέρδη του γενικού δείκτη έφτασαν το 6,87%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έφθασε την Πέμπτη σε υψηλά 10 εβδομάδων ενώ σε επίπεδο μήνα σημείωσε κέρδη 5,87%, τα υψηλότερα από τον Ιανουάριο.
Μεγάλη ικανοποίηση επικράτησε στις αγορές καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερος από το 2,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Πλέον πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περισσότερα περιθώρια για τις επόμενες αποφάσεις της, αφού η τάση των πληθωριστικών πιέσεων είναι πτωτική.
Στην Νέα Υόρκη σε νέα υψηλά έτους βρέθηκε ο Dow Jones, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις δαπάνες των καταναλωτών, όπως και τα ισχυρά κέρδη της Salesforce του έδωσαν ώθηση, την ώρα που ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα της Wall Street.
JP MORGAN: «Ψηφίζει» Alpha Bank
Την τακτική ισορροπίας μεταξύ του προβληματισμού για τις αναδυόμενες αγορές διεθνώς και των αυξημένων προσδοκιών για το ελληνικό χρηματιστήριο υιοθετεί στην τελευταία έκθεσή της και η JPMorgan.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου ενώ προβλέπουν υπεραπόδοση (overweight) για τις ελληνικές μετοχές διατηρούν ουδέτερη στάση για τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες περιλαμβάνεται η χώρα μας.
H μετοχή που ξεχωρίζει από την εγχώρια αγορά είναι η Alpha Bank.
H τραπεζική μετοχή είναι η κορυφαία επιλογή για την περιοχή και μία από τις 10 καλύτερες μετοχές για την JPMorgan.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Alpha Bank θεωρείται overweight με τιμή στόχο για το τέλος του 2024 στα 2,20 ευρώ.
Η αποτίμηση της Alpha Bank, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPM είναι 5,5 φορές και 5,1 φορές σε πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για τα έτη 2023-2024.
Διαβάστε ακόμη:
- Ξεκινάει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το «καλάθι των Χριστουγέννων»
- Αργίες 2024: Σε ποια γιορτή μπορείς να κάτσεις 6 ημέρες!
- Δήμητρα Ματσούκα: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον γάμο – Πάτησε το πόδι του Πέτρου Κόκκαλη;
- Χριστούγεννα 2023: Στην Κοζάνη το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι με χιλιάδες λαμπιόνια – Δείτε βίντεο