«Η ταμπέλα σας είναι ο Φιλελευθερισμός. Η πρακτική σας είναι ένας βαθύς κρατισμός και ένας αενάως αναπαραγόμενος κομματισμός.
Αυτό για εμάς δεν είναι μεταρρύθμιση και γι’ αυτό ακριβώς αδυνατούμε να το ψηφίσουμε επί της αρχής». Αυτό επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το νέο σχολείο.
Συντηρητικές πολιτικές στην παιδεία
Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «ανεφάρμοστες μικροδιευθετήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στην παιδεία» και για «αποθέωση της επιβολής του ατομικού στο συλλογικό, του κρατικού ελέγχου στην αυτονομία του Σχολείου, του διοικητικού στο παιδαγωγικό».
«Πραγματικά, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, μου φαίνονταν ξένα αυτά που έλεγε χθες ο πρωθυπουργός υπερασπίζοντας την αυτονομία του σχολείου και τον φιλελευθερισμό που δήθεν διακρίνει τη λειτουργία του. Επιχείρησε, σχεδόν σε ολόκληρη την ομιλία του, να εμφανίσει ως προοδευτική και φιλελεύθερη μεταρρύθμιση ένα νόμο που κατά την ταπεινή μου γνώμη κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μία προς μία κονταροχτυπιούνται με τη συνεχή και συνεπή προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει την εικόνα του φιλελεύθερου πολιτικού, που την θεωρεί και κάπως κληρονομική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.
«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δε μπορεί να αμφισβητήσει μια αυταπόδεικτη αλήθεια. Οι τεκτονικές αλλαγές που ζούμε στις μέρες μας και οι λευκές σελίδες που ξεδιπλώνονται μπροστά, μας φωνάζουν εκκωφαντικά.
Ότι η παιδεία, με την ευρύτερη δυνατή έννοια, είναι ίσως η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση που θα σημαδέψει ανεξίτηλα την προσπάθεια του τόπου, όχι μόνο για οικονομική ανασυγκρότηση και ανάταξη, αλλά για πραγματική αναγέννηση και κοινωνική προκοπή», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ