«Στα πρόσωπά σας, στην έκφραση της αγωνίας και της κόπωσης, της προσμονής και της προσήλωσης στη μάχη της σωτηρίας του ασθενούς, δεν έλαβε μορφή και υπόσταση μόνον η συνεπής και συνετή εκτέλεση του ιατρικού καθήκοντος, αλλά και η ίδια η θεμελιώδης αξία της αλληλεγγύης.

Χάρη στο πολύτιμο επιστημονικό μας κεφάλαιο, διαφυλάχθηκε η κοινωνική συνοχή και το σθένος όλων μας σε στιγμές δύσκολες», τόνισε αρχικά η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας σήμερα (06/05) την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

«Το μεγαλύτερο δώρο της ιατρικής επιστήμης, το εμβόλιο, μάς επέτρεψε να ανακτήσουμε σταδιακά τον τρόπο του βίου μας και να θωρακίσουμε την κοινωνία», σημείωσε εν συνεχεία, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι αποφάσεις των πολιτικών και οι κανόνες των νομικών βρήκαν τη θεμελίωση και τη νομιμοποίησή τους στη δική σας γνώση και συνδρομή».

«Οι αδιάλειπτες ενημερώσεις και τοποθετήσεις σας, με νηφάλια και τεχνοκρατική προσέγγιση, δίχως ωστόσο να στερούνται της ειλικρινούς συναισθηματικής επένδυσης, που εγκαθιστά την αδιαμεσολάβητη επαφή και ταύτιση με τον αποδέκτη τους, διαμόρφωσαν μία νέα και κρατούσα πανδημική συνείδηση, με πυρήνα την ιερότητα της ζωής και την αρετή της συνύπαρξης.

Σε αυτή, μαζί με τη δύναμη του νόμου και την πολιτική πειθώ, βρίσκεται η ισχυρότερη εγγύηση της κοινής μας διαδρομής στους ταραγμένους αυτούς καιρούς και η αξιακή παρακαταθήκη για ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενη στη σημερινή συγκυρία, υπενθύμισε πως «η χώρα μας διανύει τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, με την ελπίδα, αν όχι την εδραιωμένη πεποίθηση, ότι η οξεία και πιο οδυνηρή φάση βρίσκεται, πλέον, πίσω μας και επιτέλους επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στην πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων μας και σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας».

Παρατήρησε ότι ο κορωνοϊός υπήρξε και παραμένει μία πολύπλευρη και βαθιά δοκιμασία για την πατρίδα μας και ολόκληρο τον πλανήτη, «για τη δημόσια υγεία κατ’ αρχάς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, καθώς και του γενικού πληθυσμού, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η υψηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα του ιού, παρέλυσε τον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό ιστό, υπονόμευσε τις σχέσεις οικειότητας, επέφερε ψυχικά τραύματα, αλλά και σοβαρές παρενέργειες μετά τη νόσηση, που συγκροτούν σήμερα μία δεύτερη, υπόκωφη, πλην απειλητική και ύπουλη, κατάσταση».

Αναφορικά με το πεδίο του δικαίου, δήλωσε ότι η κρίση αποτέλεσε μία πραγματική κοσμογονία, αναδιατάσσοντας τις συνταγματικές μας ιεραρχήσεις.

«Μας δίδαξε, όμως, παρά το βαρύτατο κόστος για τις ελευθερίες μας, την προτεραιότητα της εκπλήρωσης του δημοσίου σκοπού έναντι μίας εγωκεντρικής πρόσληψης της αυτονομίας μας».

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι επιβεβαιώθηκε στην εποχή των κρίσεων που διάγει ο κόσμος μας τον 21ο αιώνα, η υπεροχή του γενικού συμφέροντος και η υπαρξιακή αναφορά στο χρέος που έχουμε προς τον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο.

«Αυτό δε λαμβάνει χώρα σε μία κατάσταση εξαίρεσης, αλλά σε μία νέα βιοτική συνθήκη, αυτή της πανδημίας, με την οποία πορευόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναζητώντας απαντήσεις και λύσεις σε μείζονα ερωτήματα, ιατρικά, νομικά και πολιτικά, που μάς θέτει η ρευστή πανδημική πραγματικότητα», υποστήριξε η κυρία Πρόεδρος.